SAVANYÚ VÖRÖS KÁPOSZTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, hámozás, kimagozás, lerakás/rétegezés, szikkasztás, szűrés
Adag: 1 adag (1-1.6 kg)
Elkészítés:
1. Tegyük a káposztát és a hagymát egy tálba, szórjuk rá a sót (1. kép) és alaposan keverjük össze. A sós káposztát helyezzük edény fölé állított szűrőbe és hagyjuk egy éjszakára lecsepegni.
2. A következő nap mossuk át a sós zöldségeket, csepegtessük le jól és papírtörlővel szárogassuk meg.
3. Öntsük az ecetet egy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, a fűszereket és a babérlevelet, majd forraljuk fel. Húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
4. Csutkázzuk ki az almákat és vágjuk darabokra. Rétegezzük őket a káposztával és a hagymával sterilizált befőttes-üvegekbe (2. kép), öntsük rájuk a kihűlt fűszeres ecetet. (Enyhébb ízű savanyúságért előtte szűrjük ki belőle a fűszereket.)