SAVANYÚ VÖRÖS KÁPOSZTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, hámozás, kimagozás, lerakás/rétegezés, szikkasztás, szűrés

Adag: 1 adag (1-1.6 kg)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
70 dkg csíkokra vágott vörös káposzta
4 db édes alma
2 db babérlevél
1 szem csillagánizs
1 db 2-3 cm-es gyömbér
3 szem szegfűszeg
1 evőkanál koriandermag
6 evőkanál muscovado cukor
6 dl vörösborecet
2 evőkanál só
1 fej cikkekre vágott fehér hagyma

Elkészítés:

1. Tegyük a káposztát és a hagymát egy tálba, szórjuk rá a sót (1. kép) és alaposan keverjük össze. A sós káposztát helyezzük edény fölé állított szűrőbe és hagyjuk egy éjszakára lecsepegni.

2. A következő nap mossuk át a sós zöldségeket, csepegtessük le jól és papírtörlővel szárogassuk meg.

3. Öntsük az ecetet egy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, a fűszereket és a babérlevelet, majd forraljuk fel. Húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

4. Csutkázzuk ki az almákat és vágjuk darabokra. Rétegezzük őket a káposztával és a hagymával sterilizált befőttes-üvegekbe (2. kép), öntsük rájuk a kihűlt fűszeres ecetet. (Enyhébb ízű savanyúságért előtte szűrjük ki belőle a fűszereket.)

Konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, ne töröljük ki az üveget.
Fogyasztás előtt 1 hétig tároljuk. 2 hónapon belül használjuk el. Felbontás után tároljuk hűtőszekrényben.
Régi kedvenc ez a finoman fűszerezett és élénk színű savanyúság. Fogyaszthatjuk könnyű ebédként kenyérrel és sajttal, vagy hideg sonka, kacsa- és libahús kísérőjeként.