MÉZES-MOGYORÓS BATYU Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, konyhai mérleg, konyhai robotgép, mozsár, nyújtófa, reszelő, sütő, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, hűtés, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, töltés, törés
Adag: 1 tortaforma (24 centiméteres)
Elkészítés:
1. Tálba szitáljuk a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Belekeverjük a tojást és az olajat. Sima tésztává gyúrjuk. 30 percre a hűtőszekrénybe helyezzük.
2. A töltelékhez lábosban összekeverjük a mézet, az összemorzsolt mogyorós puszedlit, a szálasra vágott mandulát, a mogyorót, a vajat és a reszelt citromhéjat. Kis lángon, fakanállal állandóan keverve 3 percig főzzük.
3. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán 30 cm-es körré nyújtjuk. Beletesszük egy 24 cm-es formába úgy, hogy a szélei túllógjanak.
4. Megtöltjük a mézes-mogyorós töltelékkel, a lelógó széleket ráhajtjuk, majd 25-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen fogyasztjuk.