BUNDÁBAN SÜTÖTT FEKETE TŐKEHAL ZÖLD MÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, serpenyő, tűzhely
Eljárások: főzés, hámozás, hűtés, kikeverés, panírozás zsemlemorzsával, préselés, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db 20 dkg-os tőkehalfilé
5 dkg olvasztott vaj
6 evőkanál zsemlemorzsa
1 db tojás
1 evőkanál liszt
4 evőkanál citromlé
1 teáskanál dijoni mustár
1 csokor friss zsázsa
½ csokor citromfű
½ csokor turbolya
½ csokor borágófű
½ csokor bazsalikom
½ csokor kapor
½ csokor petrezselyemzöld
2 db keményre főzött tojás
másfél dl sűrű joghurt
másfél dl tejföl
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A tejfölt és a joghurtot tálba öntjük. A kemény tojást megtisztítjuk, villával összetörjük, és az előbbihez adjuk.

2. A fűszernövényeket megmossuk, kirázzuk belőlük a vizet, a citromfűből félreteszünk néhány levelet, a többit felaprítjuk, és a mustárral, 3 evőkanál citromlével, sóval és borssal a tálba tesszük. Jól összekeverjük, ízesítjük, és hideg helyre tesszük.

3. A halat leöblítjük, megtöröljük, és 1 evőkanál citromlével megpermetezve néhány percig állni hagyjuk.

4. A filéknek mindkét oldalát sóval-borssal fűszerezzük, és lisztbe forgatjuk. A tojást 2 evőkanál vízzel elhabarjuk. A filéket meghempergetjük a tojásban, majd a zsemlemorzsában.

5. A vajat jól felforrósítjuk egy nagy serpenyőben, és a filéket mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Citromfűvel díszítjük, és zöld mártással szolgáljuk fel. Köretként vajas-petrezselymes burgonyát adjunk hozzá.

PETREZSELYMES BURGONYA

1 csokor összevágott petrezselyem
80 dkg burgonya
6 dkg vaj
ízlés szerint só

1. A burgonyát meghámozzuk, négyrét vágjuk (1. kép), a burgonyacikkeket együnk kezükbe fogva, késsel a burgonya felesleges csücskeit, éleit lefaragjuk (2. kép). A kést föntről lefelé húzva a krumpli külsejét legömbölyítjük, hogy tojáshoz hasonló alakú legyen (3. kép). Addig folytatjuk a faragást, amíg a kívánt formát meg nem kaptuk (4. kép).

2. Lobogva forró sós vízbe rakva 20 percig főzzük, majd leszűrjük.

3. A vajat egy serpenyőben megforrósítjuk, és a burgonyát beleforgatjuk. Néhány percig a tűzön hagyjuk, hogy a nedvesség elpárologjon belőle, majd megkeverjük, hogy a vaj bevonja. Végül a tűzről lehúzzuk, csak akkor szórjuk meg a petrezselyemmel, nehogy a friss ízét elveszítse.