ZSEMLE ROSTONSÜLT ZÖLDSÉGEKKEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 115 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, grillező, kés, keverőtál, serpenyő, sütő, tepsi, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, grillezés, hámozás, kikeverés, pácolás, rántás, reszelés, gyalulás, sütés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 fej lilahagyma
1 kisebb cukkini
1 db zöldpaprika
3 db zsemle
4 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál barna cukor
1 teáskanál fokhagymás borecet
4 cl száraz vermut
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
néhány levél friss kakukkfű
A mártáshoz:
3 evőkanál apróra vágott zöldfűszer
1 teáskanál magos mustár
¾ dl zöldségerőleves
másfél dl tej
1 evőkanál liszt
5 dkg vaj
7 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

1. A megtisztított, felszeletelt zöldségeket lapos tálba tesszük. Összekeverjük az olajat a zúzott fokhagymával, a fokhagymás ecettel, a barna cukorral és a vermuttal. A zöldségekre öntjük (1. kép) és 60 percig pácoljuk.

2. A zöldségeket áttesszük egy tepsibe. Előmelegített, 200 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük, amíg megpuhulnak.

3. Közben elkészítjük a mártást. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük a tejjel és a levessel. Állandó keverés mellett besűrítjük, végül belekeverjük a reszelt sajtot, a magos mustárt és az apróra vágott zöldfűszereket (2.kép).

4. A zsemléket keresztben kétszer elvágjuk. Az így kapott háromszor három szelet mindkét oldalát grillsütőben 2-3 percig sütjük, tálra helyezzük. Ráhalmozzuk a sült zöldségeket (3. kép) és leöntjük a mártással.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.