ZSEMLE ROSTONSÜLT ZÖLDSÉGEKKEL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, grillező, kés, keverőtál, serpenyő, sütő, tepsi, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, grillezés, hámozás, kikeverés, pácolás, rántás, reszelés, gyalulás, sütés, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A megtisztított, felszeletelt zöldségeket lapos tálba tesszük. Összekeverjük az olajat a zúzott fokhagymával, a fokhagymás ecettel, a barna cukorral és a vermuttal. A zöldségekre öntjük (1. kép) és 60 percig pácoljuk.
2. A zöldségeket áttesszük egy tepsibe. Előmelegített, 200 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük, amíg megpuhulnak.
3. Közben elkészítjük a mártást. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük a tejjel és a levessel. Állandó keverés mellett besűrítjük, végül belekeverjük a reszelt sajtot, a magos mustárt és az apróra vágott zöldfűszereket (2.kép).
4. A zsemléket keresztben kétszer elvágjuk. Az így kapott háromszor három szelet mindkét oldalát grillsütőben 2-3 percig sütjük, tálra helyezzük. Ráhalmozzuk a sült zöldségeket (3. kép) és leöntjük a mártással.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.