CSOKIS-SÜTŐTÖKÖS SÜTI FAHÉJAS CUKORMÁZZAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habüst, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, sütőpapír, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral, tojás szétválasztása
Adag: 1 tepsi
vagy
Elkészítés:
1. A sütőtököt felvágom, kimagozom, és 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőbe teszem kb. egy – másfél órára. Amikor megsült, félre rakom hűlni.
2. A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot egy magasabb falú tálban habverővel habosra keverem, egyesével hozzáadom a tojásokat is, sűrűsödésig verem a krémet.
3. Belekeverem az előzőleg már jól összetört sütőtök pürét és a vaníliás cukrot.
4. Egy másik tálban elkeverem a száraz hozzávalókat: a lisztet, kakaót, szódabikarbónát és a sót, amit aztán több lépésben hozzáadagolok a sütőtökös-tojásos krémhez.
5. A tésztát fellazítom egy kis tejjel, és sütőpapírral kibélelt, kis méretű tepsibe (vagy kenyérsütő formába) kanalazom. 180 fokos (gázsütő 3-as fokozat), előmelegített sütőbe teszem, kb. 20-25 perc alatt készre sütöm.
6. A cukormázhoz a tojásfehérjét (nem túl kemény) habbá verem, hozzáadom az átszitált porcukrot. Habverővel 7 percen keresztül keverem, amíg sűrű, tejföl állagú nem lesz, végül hozzáadom a fahéjat is. Egy zacskóba kanalazom, aminek a sarkát kivágom, és gyors mozdulatokkal feldíszítem a süti tetejét.
A receptet továbbfejlesztve, ezt a tésztát el tudom képzelni egy csokikrémes torta piskótaalapjának is, valami jó kis csokiöntettel meglocsolva…