SÜTŐTÖKÖS SÜTI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, szita, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, habverés, hámozás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, sütés, szitálás

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 bögre sült sütőtök
1 csomag vaníliás cukor
1 nagyobb tojás
12 dkg vaj
másfél bögre porcukor
1 csipet só
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
2 és fél bögre liszt
½ teáskanál őrölt szegfűszeg

vagy

½ teáskanál őrölt szerecsendió
A cukormázhoz:
15 dkg átszitált porcukor
1 db tojásfehérje

Elkészítés:

1. A sütőtököt felvágom, kimagozom, és 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőbe teszem kb. 90 percre. Amikor megsült, félrerakom hűlni.

2. A lisztet, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és a sót elkeverem egy tálban. A vajat és a porcukrot egy magasabb falú edényben habverővel habosra keverem.

3. Hozzáadom az előzőleg már jól összetört sütőtökpürét, a tojást és a vaníliás cukrot, habverővel összedolgozom az egészet. Fokozatosan hozzáadom a lisztes keveréket.

4. Amikor már jól összeállt a tészta, sütőpapírral kibélelt tepsibe adagolom, kb. egy evőkanálnyi gombócokat szaggatok egymástól 2-3 cm-re.

5. 180 fokos (gázsütő 3-as fokozat), előmelegített sütőbe teszem, kb. 15-18 perc alatt készre sütöm.

6. A cukormázhoz a tojásfehérjét (nem túl kemény) habbá verem, hozzáadom az átszitált porcukrot. Habverővel 7 percen keresztül keverem, amíg sűrű, tejföl állagú nem lesz. A habverőt kiemelve nem szabad, hogy folyjon vagy csöpögjön, akkor jó, ha megáll a keverőn.

Egy zacskóba kanalazom, aminek a sarkát kivágom, és gyors mozdulatokkal feldíszítem a sütiket.

Korábban a sütőtököt csak natúr megsütöttem, de az igazat megvallva sosem rajongtam érte ebben a formában. Ez alkalommal inkább egy süteménybe próbáltam elrejteni ezt a sok-sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó zöldséget, remélve, hogy nem lesz tök ízű a végeredmény. A süti íze és puhasága leginkább a mézes puszedlire emlékeztet, mindazok ellenére, hogy mézet nem tartalmaz. A sütőtök jelenlétére maximum csak a szép, sárga színéből lehet következtetni, ezért ajánlom azok figyelmébe is, akik nem túlzottan lelkesednek a tökért.