CSIRKÉS TORTILLATEKERCSEK GUACAMOLÉVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: alufólia, kés, konyharuha, papírtörlő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, sütés bő zsiradékban, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 db kukoricatortilla
35 dkg főtt, kockára vágott csirkehús
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
1 db finomra vágott vöröshagyma
1 teáskanál chilipor
ízlés szerint só
Sütéshez:
igény szerint napraforgóolaj
Tálaláshoz:
ízlés szerint guacamole
ízlés szerint salsa

Elkészítés:

1. A tortillákat egymásra halmozva, felforrósított teflonserpenyőben, olaj hozzáadása nélkül átmelegítjük. Az alsó tortillát mindig felülre tesszük, hogy egyenletesen melegedjenek át. Alufóliába vagy tiszta konyharuhába csomagolva melegen tartjuk.

2. A csirkehúst mély tálba tesszük, meghintjük a chilivel, hozzáadjuk a hagyma és a koriander felét, végül megsózzuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk.

3. Két tortillalapot egymást kicsit átfedve a munkalapra terítünk. Tölteléket kanalazunk a közepére, majd szorosan felcsavarjuk, és 1-2 fogvájóval rögzítjük. Ugyanígy töltjük meg a többi lapot is.

4. Lábosban vagy magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, hogy a belehelyezett tortillatekercsek úszhassanak benne. A tekercseket aranyszínűre és ropogósra sütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük.

5. A maradék hagyma és korianderzöld kíséretében, guacamoléval és salsával kínáljuk.

TORTILLA

10 dkg kukoricaliszt
15 dkg búzaliszt
2.5 dl víz

1. A kétféle átszitált lisztet nagy tálban összekeverjük (1. kép). A közepébe mélyedést készítünk, amelybe apránként beleöntjük a meleg vizet.

Széles, lapos késsel kemény tésztává keverjük, majd lisztezett deszkára borítjuk. 3 percig erőteljesen gyúrjuk (2. kép), amíg sima lesz.

2. A tésztát annyi adagra osztjuk, ahány tortillát szeretnénk. Egyszerre csak 1 adagot nyújtunk ki lisztezett deszkán, nagyon vékonyra (papírvékonyságúra) (3. kép). Félretesszük, és ugyanezt megismételjük a többi adaggal is. A még ki nem nyújtott adagokat műanyag fóliával letakarva tároljuk, nehogy kiszáradjanak.

3. A vastag falú, szárazon hagyott palacsintasütőt vagy a lapos kerámia sütőtálat felmelegítjük, és a tortillákat egyenként kisütjük (4. kép). Ha a széle kezd felpöndörödni, megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Néhány másodperc sütési idő bőven elegendő! Ha a lepergett liszt kezd megégni a serpenyőben, töröljük ki nedvszívó konyhai papírral.

GUACAMOLE

2 nagy érett avokádó
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 db apróra vágott, kimagozott zöld chilipaprika
2 teáskanál olívaolaj
0.5 fej finomra vágott vöröshagyma
1 db leve zöldcitrom
0.25 teáskanál őrölt római kömény
1 evőkanál apróra vágott korianderzöld
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
Diszítéshez::
kevés apróra vágott korianderzöld

1. Az avokádók húsát nagyobb darabokra vágjuk. Üveg- vagy cseréptálba tesszük, ráfacsarjuk a zöldcitromlét, és meglocsoljuk az olívaolajjal.

2. Villával összetörjük, ízlés szerint darabosra vagy pépesebbre. Beleforgatjuk a vöröshagymát, a chilit, a fokhagymát, a római köményt, a felaprított korianderzöldet, végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

3. Tálalótálba szedjük, és nyomban az asztalra adjuk, hogy megelőzzük az elszíneződését. Ízlés szerint meghinthetjük még egy kevés korianderzölddel.