GARNÉLA ZÖLDBABOS MÁRTÁSBAN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető drága
Eszközök: kés, lábas, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, darálás, forralás, hámozás, párolás, rák előkészítése, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Nagy, mély serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát a fokhagymával, és kis lángon 5-10 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, és további 2 percig együtt pároljuk.
2. Beletesszük az 5 cm-es darabokra vágott zöldbabot amit előtte blansírozunk, a római köményt, a szegfűborsot, a fahéjat, valamint az adobomártásban marinált chilit egy kevés páclével együtt, és felöntjük a hallevessel. A halalaplét helyettesíthetjük 4,5 dl vízben feloldott halleves kockával. Felforraljuk, majd kis lángon pár percig lassan forraljuk, míg az ízek összeérnek.
3. Beletesszük a garnélát is, de csak 1-2 percig főzzük benne, azután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk, hogy a forró lében párolódjon tovább. Akkor jó, ha ragyogó rózsaszínre változik a színe.
4. Friss korianderlevélkékkel díszítve és ízlés szerint zöldcitromcikkek kíséretében, forrón tálaljuk.
HALALAPLÉ
1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.