GYÖMBÉRES-FOKHAGYMÁS GARNÉLASALÁTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: keverőtál, reszelő, salátástál, séfkés, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka, wok, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habarás, hámozás, hevítés, julienre vágás, keverve sütés, kikeverés, pirítás, rák előkészítése, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 evőkanál friss, reszelt gyömbér
5 gerezd finomra vágott fokhagyma
50 dkg nyers, tisztított garnélarák
5 dkg durvára vágott, pirított földimogyoró
1 fej karikára vágott vöröshagyma
2 teáskanál barna cukor
2 evőkanál szójaszósz
 dl zöldségleves
2 teáskanál kukoricaliszt
2 szál Julienre vágott szárzeller
1 szál Julienre vágott sárgarépa
10 dkg darabolt kígyóbab
10 dkg szeletelt, zsenge cukorborsóhüvely
A sütéshez:
igény szerint olaj
A tálaláshoz:
50 dkg vízitorma

Elkészítés:

1. A kukoricalisztet egy kevés levessel egy kis tálban simára keverjük. Belekeverjük a szójaszószt, a cukrot és a megmaradt levest.

2. Erős lángon felforrósítjuk a wokot, beleöntünk 1 evőkanálnyi olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Beletesszük a fokhagymát, a gyömbért, a hagymát és a garnélát, majd erős lángon, keverés közben 5 percig pirítjuk, amíg a rák megsül és rózsaszínű lesz. Kivesszük a wokból.

3. Újra felhevítjük a wokot, beleöntünk 1 evőkanálnyi olajat, és erős lángon, folyamatosan kevergetve, 3-4 percig sütjük a gyufaszálnyi csíkokra vágott sárgarépát és zellert, a zsenge hüvelyes cukorborsót és a kis darabokra vágott kígyóbabot. Felöntjük a mártással, és addig keverjük, amíg a mártás felforr és besűrűsödik.

4. Visszatesszük a garnélát a wokba, és 1-2 percig keverjük, amíg felmelegszik. Vízitorma-ágyon tálaljuk, és megszórjuk a durvára aprított földimogyoróval.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.