PARAJKROKETT MENTÁS JOGHURTMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, műanyagfólia, papírtörlő, reszelő, serpenyő, sütőpapír, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, formázás, hámozás, hűtés, kikeverés, panírozás zsemlemorzsával, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre (18 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
28 és fél dkg gömbölyű szemű rizs
25 dkg morzsolt feta sajt
25 dkg mirelit paraj
2 és fél dkg reszelt parmezán sajt
2 db kissé felvert tojás
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 teáskanál reszelt citromhéj
4 dkg apróra vágott újhagyma
1 evőkanál apróra vágott, friss kapor
20 dkg zsemlemorzsa
A panírozáshoz:
2 db felvert tojás
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A rizst egy nagy lábos forró vízben épp csak hogy puhára főzzük; lecsepegtetjük, hideg vízzel leöblítjük, majd ismét lecsepegtetjük. Egy nagy tálban összekeverjük a rizst, a kétféle sajtot, 2 felvert tojást, a fokhagymát, a citromhéjat, az újhagymát, a parajt és a kaprot. Vizes kézzel 18 krokettet formázunk belőle. Tálcára tesszük, és fél órára a hűtőbe helyezzük.

2. Zsírpapírra szórjuk a zsemlemorzsát. A kroketteket a maradék felvert tojásba mártjuk, megforgatjuk a zsemlemorzsában, a felesleget lerázzuk. Újabb fél órára a hűtőbe tesszük.

3. Egy mély, vastag aljú serpenyőben bő olajat hevítünk. A kroketteket adagonként csipesszel vagy szűrőkanállal a közepesen forró olajba tesszük, és 2-3 perc alatt ropogós aranysárgára sütjük. Papírtörlőre téve leitatjuk róla az olajat. Hidegen vagy melegen, mentás joghurtmártással tálaljuk.

MENTÁS JOGHURTMÁRTÁS

20 dkg natúr joghurt
2 evőkanál apróra vágott, friss menta
2 evőkanál citromlé
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

1. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, a friss mentát meg a citromlét, sóval és borssal ízesítjük.

2. Alaposan elkeverjük. Lefedjük, és a felhasználásig behűtjük.