GYÜMÖLCSÖS BATYU Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőlap, szita
Eljárások: formázás, gyúrás, hűtés, nyújtás, pihentetés, sütés, szitálás, tojás szétválasztása, töltés
Adag: 1 tepsi (8 főre)
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Kivajazunk egy nagy sütőlemezt.
2. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk. A vajat kézzel beledolgozzuk (1. kép). Hozzáadjuk a vizet és az egészet lágy tésztává gyúrjuk. Műanyag fóliába csomagolva, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
3. A lehűtött tésztát kb. 35 cm átmérőjű körré nyújtjuk.
4. A tésztát az előkészített sütőlemezre fektetjük és tojássárgájával megkenjük (2. kép).
5. A töltelékhez az előkészített gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a gyömbérrel, majd a tésztalap közepére halmozzuk.
6. A tésztát körös-körül felhajtogatjuk (3. kép), megkenjük a tojásfehérjével és egyenletesen beszórjuk a kockacukor-darabkákkal.
7. Az így előkészített gyümölcsbatyut 200 °C-ra előmelegített sütőben 35 percig aranybarnára sütjük és még melegen tálaljuk.