GRILLÁZSKRÉMMEL TÖLTÖTT OSTYATORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, reszelő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, főzés, karamellizálás, préselés, reszelés, gyalulás, tojás szétválasztása, töltés, törés

Adag: 1 tortaforma

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 lap készen vásárolt ostyalap
A töltelékhez:
20 dkg kristálycukor
10 dkg darált dió
2 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 tasak vaníliás cukor
1 kávéskanál reszelt citromhéj

Elkészítés:

1. A tojások sárgáját a fele cukorral és a fele vajjal addig főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy a lábas aljáról kezd elválni. Langyosra hűtjük, a vaníliával és a citromhéjjal ízesítjük.

2. A maradék cukrot a maradék vajon világossárgára pirítjuk, a darált dióval jól elkeverjük, ez a grillázs. Kiolajozott tányéron hagyjuk megdermedni, majd összetörjük vagy átdaráljuk, és a krémbe keverjük.

3. A tölteléket az ostyalapok közé kenjük (a tetejére nem teszünk), nehezékkel lepréseljük, pár óra múlva forró késsel szeleteljük.