SZARVASFILÉ ÁFONYAMÁRTÁSBAN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: filéző kés, kés, keverőtál, lábas, serpenyő, szita, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, filézés, főzés, hámozás, párolás, passzírozás, áttörés, staubolás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg vegyes gyümölcs
100 dkg filézett őzgerinc

vagy

100 dkg filézett szarvasgerinc
2 dl víz
2 szem szegfűszeg
1 evőkanál kristálycukor
1 és ¼ dl száraz fehérbor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A húst, a rostokra merőlegesen, kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük, félretesszük.

2. A mártáshoz a bogyós gyümölcsök (pl. tőzegáfonya, vörös áfonya, kék áfonya) felét a vízben puhára főzzük, majd leöntjük róla a főzővizet, amit megőrzünk. A megfőtt gyümölcsöt szitán áttörjük.

3. A felforrósított vajban megpároljuk a hagymát, rászórjuk a lisztet, felöntjük a gyümölcsök levével.

4. A borban feloldjuk a keményítőt, a maradék gyümölcsökkel és a cukorral együtt hozzáadjuk a gyümölcsmártáshoz, beletesszük a szegfűszeget, sóval, borssal ízesítjük, rövid idő alatt besűrítjük. Végül a hússzeleteket a mártásban felmelegítjük, és tálaljuk. Leginkább sós vízben vagy héjában főtt burgonya illik hozzá.