SZARVASFILÉ ÁFONYAMÁRTÁSBAN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: filéző kés, kés, keverőtál, lábas, serpenyő, szita, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, filézés, főzés, hámozás, párolás, passzírozás, áttörés, staubolás, sütés, szűrés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A húst, a rostokra merőlegesen, kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük, félretesszük.
2. A mártáshoz a bogyós gyümölcsök (pl. tőzegáfonya, vörös áfonya, kék áfonya) felét a vízben puhára főzzük, majd leöntjük róla a főzővizet, amit megőrzünk. A megfőtt gyümölcsöt szitán áttörjük.
3. A felforrósított vajban megpároljuk a hagymát, rászórjuk a lisztet, felöntjük a gyümölcsök levével.
4. A borban feloldjuk a keményítőt, a maradék gyümölcsökkel és a cukorral együtt hozzáadjuk a gyümölcsmártáshoz, beletesszük a szegfűszeget, sóval, borssal ízesítjük, rövid idő alatt besűrítjük. Végül a hússzeleteket a mártásban felmelegítjük, és tálaljuk. Leginkább sós vízben vagy héjában főtt burgonya illik hozzá.