KENYÉRKVÁSZ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, sütő, sütőlap, szita, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, pihentetés, pirítás, szűrés
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dkg élesztő
50 dkg rozskenyér
30 dkg barna cukor
vagy
30 dkg kristálycukor
40 dl forrásban lévő víz
5 dkg mazsola
néhány feketeribizli-levél
néhány ág menta
Elkészítés:
1. A kenyeret felszeleteljük, a sütőben barnára pirítjuk.
2. Nagy fazékba tesszük, leöntjük a vízzel, és letakarva 24 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, valamint ízlés szerint a mentát meg a ribizlilevelet. Jól átkeverjük, és meleg helyen 10-12 órán át erjedni hagyjuk, majd az egészet nagyon finom szitán vagy egy tüllkendőn átszűrjük.
3. Üvegekbe töltjük a mazsolával együtt, és dugóval szorosan lezárjuk. A kvászt kb. 4 napig hűvös helyen pihentetjük.