MANDULÁS-SZILVÁS ROPOGÓS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, serpenyő, sütő, sütőforma, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, kikeverés, kimagozás, sütés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk egy 20 centiméteres pitesütő tepsit vagy tűzálló tálat.
2. Felolvasztjuk a vajat egy nagy serpenyőben. Amikor a vaj kissé bugyborékol, hozzáadjuk a szilvát, a mézet és a barna cukrot. Magas hőfokon 4-5 percig főzzük, amíg a szilva megpuhul, de a formáját még megtartja, és a leve sötétre vált. Az előkészített sütőformába kanalazzuk a szilvát, a levével együtt.
3. A morzsához a lisztet és a sót összekeverjük egy tálban. A vajkockákat a lisztbe morzsoljuk, amíg az jó morzsalékos nem lesz. Beleforgatjuk a barna cukrot és az őrölt mandulát. A morzsát a szilvára kanalazzuk, de nem nyomkodjuk meg. Megszórjuk mandulapehellyel.
4. Körülbelül 35-40 percig sütjük, eközben a teteje aranyszínű lesz. Forrón tálaljuk.