MANDULÁS-SZILVÁS ROPOGÓS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, serpenyő, sütő, sütőforma, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, kikeverés, kimagozás, sütés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg kimagozott, félbevágott szilva
5 dkg világosbarna cukor
2 evőkanál sótlan vaj
2 evőkanál méz
A morzsához:
2 evőkanál mandulapehely
5 dkg őrölt mandula
1 csipet só
15 dkg fehér liszt
12 és fél dkg kockára vágott, sózott vaj
7 dkg világosbarna cukor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk egy 20 centiméteres pitesütő tepsit vagy tűzálló tálat.

2. Felolvasztjuk a vajat egy nagy serpenyőben. Amikor a vaj kissé bugyborékol, hozzáadjuk a szilvát, a mézet és a barna cukrot. Magas hőfokon 4-5 percig főzzük, amíg a szilva megpuhul, de a formáját még megtartja, és a leve sötétre vált. Az előkészített sütőformába kanalazzuk a szilvát, a levével együtt.

3. A morzsához a lisztet és a sót összekeverjük egy tálban. A vajkockákat a lisztbe morzsoljuk, amíg az jó morzsalékos nem lesz. Beleforgatjuk a barna cukrot és az őrölt mandulát. A morzsát a szilvára kanalazzuk, de nem nyomkodjuk meg. Megszórjuk mandulapehellyel.

4. Körülbelül 35-40 percig sütjük, eközben a teteje aranyszínű lesz. Forrón tálaljuk.

A morzsa ropogósságát tapintással ellenőrizzük. Ha robotgépben készítjük, csak néhány percig keverjük a lisztet és a vajat, hogy a keverék morzsalékos legyen. Ekkor adjuk hozzá a cukrot és az egyéb száraz anyagot. Ha a morzsát szeretnénk lefagyasztani, tegyük nejlonzacskóba, így akár két hónapig is eláll mélyhűtőben.