FEKETE-ERDEI TORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: fazék, habverő, hústű, hűtőszekrény, jénai edény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyomózsák, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, gőzölés, habverés, hűtés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, kimagozás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, töltés

Adag: 1 sütőforma (8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg reszelt étcsokoládé
3 db tojás
1 késhegynyi kristálycukor
1 csepp vaníliaaroma
7 dl tejszín
5 dkg kakaópor
10 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
3 db tojássárgája
A cseresznyesziruphoz:
¼ dl cseresznyepálinka
3 evőkanál víz
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A töltelékhez:
45 dkg cseresznyebefőtt

vagy

45 dkg magozott cseresznye
2 teáskanál étkezési keményítő
1 dl cseresznye leve

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű sütőformát kibélelünk sütőpapírral (lásd a megjegyzést).

2. Egy fazekat félig megtöltünk vízzel, felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A tésztához a 3 tojássárgáját, a 3 egész tojást és a cukrot hőálló tálba tesszük, és a forró vizes fazék peremére ültetjük úgy, hogy a víz ne érjen a tál aljáig. A gőz fölött a hozzávalókat erőteljes mozdulatokkal felverjük, amíg a massza sűrű és langyos lesz. Ekkor levesszük a fazékról, és tovább verjük, amíg kihűl. Összekeverjük a lisztet és a kakaóport, átszitáljuk, óvatosan a kihűlt keverékbe forgatjuk. A masszát a sütőformába töltjük, a sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje a legkisebb nyomásra visszaugrik. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A kész tortalapot sütőrácsra borítva hagyjuk kihűlni.

3. A cseresznyés töltelékhez a keményítőt kikeverjük egy kevés magozásból visszamaradt cseresznyelével. A maradék levet kis lábosban felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a keményítőt, aztán újra tűzre tesszük, és kevergetve felforraljuk. Ismét levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cseresznyét (8 darabot félreteszünk a díszítéshez), és hűlni hagyjuk.

4. A cseresznyesziruphoz a cukrot a vízzel egy kis lábosban lassan felmelegítjük, kevergetjük, amíg a cukor feloldódik. Gyorsan felforraljuk, levesszük a tűzről, beleöntjük a cseresznyepálinkát, majd hűlni hagyjuk.

5. A tejszínt egy nagy tálban félkeményre verjük, hozzáadjuk a vaníliaaromát meg a késhegynyi cukrot, és teljesen keményre verjük. A negyedét félretesszük.

6. A tortát vízszintesen három részre vágjuk. A legfelsőt a tetejével lefelé tálra fektetjük, és tejszínhabot kenünk rá. Ráhelyezzük a középső lapot. Vékonyan megkenjük tejszínnel, a szélére pedig köröskörül egy vastagabb tejszínhabcsíkot kenünk. A cseresznyés tölteléket a csíkon belül egyenletesen elosztjuk, és a harmadik tortalappal befedjük. A tortát vékonyan megkenjük tejszínhabbal, és 10 percre hideg helyre tesszük, majd ismét megkenjük habbal, és ezt addig ismételjük, amíg egyenletes tejszínbevonatot kapunk. A torta oldalát körös-körül megszórjuk csokoládéreszelékkel. Csillagcsőrös nyomózsákba szedjük a tejszínhabot, és habrózsákat nyomunk a torta tetejére.Sötét színű, lecsepegtetett cseresznyeszemekkel díszítjük, megszórjuk csokoládéreszelékkel és porcukorral.

Ha csokoládéforgácsot akarunk készíteni, akkor az étcsokoládét legalább egy órára hűtsük jégbe, majd burgonyahámozóval vagy éles kis késsel minél vékonyabb rétegeket hasítsunk le róla. A csokoládét ne kézzel fogjuk meg, hanem papír közé burkolva tartsuk a másik kezünkben, nehogy a kézmelegtől meglágyuljon.
Ha gyerekeknek (is) készítjük, természetesen hagyjuk el a pálinkát!
A híres tortát hagyományosan meggyel készítik. Ebben a változatban sötét, édes cseresznyével ízesítettük.
Ennek a világhírű tortának a receptje Németországból, a Duna forrásvidékéről, a Fekete-erdőből származik.