FEKETE-ERDEI CSERESZNYETORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, papírtörlő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, pihentetés, sütés, szitálás, töltés

Adag: 2 tortaforma (20 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg főzőcsokoládé
4 dl tejszín
45 dkg kimagozott meggybefőtt

vagy

45 dkg kimagozott meggy
½ dl rum
11 dkg porcukor
4 db szétválasztott tojás
2 evőkanál kakaó
9 dkg rétesliszt
1 kiskanál sütőpor
A díszítéshez:
igény szerint meggy

vagy

igény szerint cseresznyebefőtt

vagy

igény szerint cukrozott cseresznye

Elkészítés:

1. Két, 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, az aljukat és az oldalukat sütőpapírral kibéleljük. (Ha csak egy formánk van, a lapokat két részletben, egymás után sütjük.) A lisztet a sütőporral meg a kakaóval összekeverjük és átszitáljuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a cukrot apránként beleszórva még addig folytatjuk, amíg a cukor fel nem oldódik, a massza fényes, sima nem lesz. A tojások sárgáját egyenként belekeverjük (1. kép).

2. A kakaós lisztet óvatosan beleforgatjuk, és a masszát az előkészített tortaformákba elsimítjuk (2. kép). Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Akkor jó, ha a tésztát ujjunkkal benyomva rugalmasnak érezzük. A sütőből kivéve 5 percig a formákban pihentetjük, majd a szélét késsel meglazítva, a tésztát rácsra vagy deszkára borítjuk.

3. A tortalapokat kevés rummal meglocsoljuk, majd az alsó lapot a kemény habbá vert tejszín negyedével megkenjük. A gyümölcsöt papírtörölközővel leitatjuk, majd a tejszín tetejére rakjuk (3. kép). A második lapot ráfektetjük, és a tortát a hab maradékával bevonjuk. A csokoládét krumplihámozóval vagy éles kis késsel forgácsokra vágjuk (4. kép), és nemcsak a torta oldalára tapasztjuk, de a tetejét is koszorú alakban megszórjuk vele. Cukrozott vagy alaposan leitatott befőtt cseresznyével díszítjük.

Ha a tejszínt habfixszel verjük babbá, nem esik össze, tartósabb lesz.
Ennek a világhírű tortának a receptje Németországból, a Duna forrásvidékéről, a Fekete-erdőből származik.
Ezt a klasszikus tortát – ha van – maraszkínó cseresznyével is díszíthetjük.