FEKETE-ERDEI MEGGYTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kávéfőző, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, kikeverés, sütés, szitálás

Adag: 1 egész (10 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 és fél dl író
1 üveg magozott meggybefőtt
1 csipet só
másfél teáskanál szódabikarbóna
25 dkg liszt
2 db tojás
25 dkg kristálycukor
25 dkg puha vaj
10 dkg kakaó
30 dkg porcukor
½ dl cseresznyepálinka
1 teáskanál fekete kávé
2 dl tejszín
1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Tálba szitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.

2. Egy másik tálban habosra keverjük a puha vaj felét a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a vanília kivonatot, jól kikeverjük. A krémbe felváltva belekeverjük a száraz hozzávalókat és az írót.

3. Sütőpapírral kibélelünk két 20 cm átmérőjű tortaformát. A tésztát a két formába simítjuk és 35-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük. A süteményt 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk. A papírt lehúzzuk és a tésztát teljesen kihűtjük.

4. A krémhez habosra keverjük a maradék vajat a porcukorral és a feketekávéval.

5. A tortákat vízszintesen kettévágjuk, az egyik lapot más desszerthez, például somlói galuskához használjuk fel. A maradék három lapot meglocsoljuk a cseresznyepálinkával.

6. Kettőt megkenünk a vajkrémmel és kirakjuk a lecsöpögtetett meggybefőttel. Ráhelyezzük a harmadik lapot, azután megkenjük a vanília kivonattal és cseresznyepálinkával ízesített, habbá vert tejszínnel.

7. A torta szélét habrózsákkal díszítjük, közepébe egy-egy szem meggyet nyomunk. Közepét csokoládéforgáccsal díszítjük.

Ennek a világhírű tortának a receptje Németországból, a Duna forrásvidékéről, a Fekete-erdőből származik.