FEHÉR CSOKOLÁDÉS, MAKADÁMDIÓS KARAMELLA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, konyhai mérleg, lábas, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hűtés, kikeverés

Adag: 1 tepsi (30 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 ¾ dl tej
12 dkg összevagdalt makadámdió
12 és fél dkg finomra aprított fehér csokoládé
50 dkg kristálycukor
1 teáskanál vaníliakivonat
25 dkg sótlan vaj
A tepsi kenéséhez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Kiolajozunk egy 20 x 25 centiméteres tepsit.

2. A vajat, a tejet és a cukrot összemelegítjük egy serpenyőben. Lassan és állandóan kevergetve majdnem felforraljuk. A cukornak teljesen fel kell olvadnia. Mintegy 3-4 percig gyöngyözve főzzük. Mérjük meg cukorhőmérővel a hőmérsékletét: érje el a 116 Celsius-fokot. Másként is eljárhatunk: a puha, nyúlós keverékből kanálnyit jeges vízbe pottyantunk, s ha az golyót formál, akkor megfelelőnek ítélhető az anyag hőmérséklete.

3. Félrehúzzuk a tűzről, és addig kevergetjük, míg kissé besűrűsödik, körülbelül 5 perc alatt. Hozzáadjuk a vaníliát és a csokoládét, majd kevergetjük, hogy a csokoládé felolvadjon. A makadámdiót is beleforgatjuk. A karamellát az előkészített tepsibe öntjük.

4. Szobahőmérsékleten kihűtjük. Hűtőszekrényben 60-120 percig hűtjük, dermesztjük. Végül 4 centiméteres kockákra vágjuk.