KÁPOSZTÁS BÁRÁNYFAZÉK HORVÁT MÓDRA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kicsontozás, lerakás, párolás
Adag: 4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Egy nagy lábosban egymásra rétegezzük a húst, a káposztát, a burgonyát, a paradicsomot, a répát, a hagymát és a zellert.
2. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a petrezselymet, felöntjük a marha- vagy tyúkhúslevessel, de zöldségalaplét is használhatunk húsleves helyett.
3. Lefedve, közepes lángon kb. 180 percig pároljuk, vagy amíg a hús egészen megpuhul. Forrón tálaljuk.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.
MARHAHÚSALAPLÉ
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.