SZEGEDI GULYÁS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, habverő, keverőtál, kukta, séfkés, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, habarás, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg durvára vágott baconszalonna
 dl száraz vörösbor
2 db vékonyra szeletelt burgonya
50 dkg lecsepegtetett, apróra vágott savanyú káposzta
50 dkg sovány, kockára vágott sertéshús
1 maréknyi friss, összevágott kapor
3 evőkanál hideg víz
1 evőkanál liszt
½ teáskanál erős paprika
másfél dl tejföl
1 db hámozott, kimagozott alma
1 evőkanál édes paprika
1 evőkanál paradicsompüré
2 és fél dl zöldségleves
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt köménymag
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
2 db kimagozott, csíkokra vágott zöld húsú kaliforniai paprika
3 nagyobb fej vékonyra szeletelt hagyma
 dl napraforgóolaj
1 evőkanál friss kakukkfű

vagy

1 teáskanál szárított kakukkfű
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
szükség szerint ecetes paprika

Elkészítés:

1. Az olajat magas tűzön felmelegítjük. Belerakjuk a húst és a bacont, és 4-5 perc alatt barnára pirítjuk.

2. A tűz hőfokát csökkentjük, a húshoz és baconhoz adjuk a hagymát, kaliforniai paprikát, kakukkfüvet, köménymagot, fokhagymát és a sót. 5-8 percig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak, együtt pároljuk.

3. Felöntjük egy kevés zöldséglevessel, belekeverjük a paradicsompürét, a kockára vágott almát és burgonyát, savanyú káposztát (amit előzőleg lecsöpögtettünk, hideg vízbe áztattunk, majd újra lecsöpögtettünk és felaprítottunk), és 5 percig még együtt főzzük.

4. Felöntjük 2,5 dl levessel, letakarjuk és 75 percig gyöngyöztetjük. 30 perc után megnézzük, nem főtt-e el a leve.

5. Belekeverjük a bort és 1 evőkanál tejfölt. Még 15 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk.

6. Hozzáadjuk az erős paprikát. A lisztet és a vizet összekeverjük. A habarékot az ételhez adjuk, besűrítjük. Belekeverjük a maradék tejfölt, kaprot. Forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
Közép-Európában kedvelik a tápláló ételeket, ilyen például a sertéssült savanyú káposztával. A recept a dél-magyarországi Szeged városáról kapta a nevét. Arról a városról, ahol a világszerte híres paprika terem.

ZÖLDSÉGLEVES

1 csokor petrezselyemzöld
2 kisebb paradicsom
2 szál zellerszár
2 szál közepes méretű, félbevágott sárgarépa
25 dl hideg víz
1 teáskanál só
2 db babérlevél
6 szem egész bors
1-2 szem szegfűszeg
2 fej közepes méretű hagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.

2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.

3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 1 órán át gyöngyöztetjük.

4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.