PÁROLT ZÖLDSÉGES TEKERCSEK Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, reszelő, sütőpapír, szűrő, szűrőbetétes párolóedény, tűzhely, wok, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, göngyölés, gőzölés, hámozás, kikeverés, párolás, szűrés, töltés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. Elkészítjük a mártást. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd félretesszük, amíg a zöldséges tekercsek elkészülnek.
2. A gombát 20 percig forró vízben áztatjuk, lecsepegtetjük, szárát eltávolítjuk, fejét vékony csíkokra vágjuk. A felesleges vizet kinyomkodjuk belőle, majd a szójatúrólapok kivételével az összes, töltelékhez való nyersanyaggal összekeverjük.
3. Ha a szójatúrólapok nagyok, félbevágjuk. 30 másodpercre meleg vízbe áztatjuk, majd egyesével kivesszük, és a felesleges folyadékot kinyomkodjuk.
4. Egy szójatúrólapot a munkafelületre helyezünk. A tölteléket annyifelé osztjuk, ahány tésztalapunk van. A töltelékből kb. 27 cm hosszú hengereket formálunk. A hengert hosszanti irányban a tésztalapra fektetjük, és óvatosan, de határozottan feltekerjük a tésztát a töltelékkel együtt, közben az oldalakat behajtjuk. A tésztalapokból és a töltelékből a többi tekercset is elkészítjük.
5. Sütőpapírral kibélelünk egy bambusz párolóedényt, és a tekercseket a felgöngyölt végekkel lefelé, egy rétegben a párolókosárba tesszük. Lefedjük, és a wokban csendesen fövő víz fölött 20 percig pároljuk, majd kivesszük, és félretesszük hűlni. Amikor a tekercs megszilárdul, 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. A mártással tálaljuk.