MINI PAVLOVA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, nyomózsák, sütő, sütőpapír, tepsi, tűzhely
Eljárások: dermesztés, formázás, habverés, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 10-12 főre (35-40 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db tojásfehérje
2 és fél dl sűrű tejszín
15 dkg olvasztott étcsokoládé
1 kiskanál finomra reszelt narancshéj
1 evőkanál porcukor
12 dkg porcukor
A díszitéshez:
ízlés szerint friss, cikkekre vágott vegyes gyümölcs

Elkészítés:

1. A sütőt 150 fokra (gáz: 2) előmelegítjük. A tojásfehérjét egy nagy tálba tesszük, kemény habbá verjük. A tálat forró víz fölé tesszük, és óvatosan a tojásfehérjéhez adjuk a porcukrot, miközben vetjük tovább, egészen keményre.

2. 4 cm átmérőjű köröket rajzolunk két réteg sütőpapírra, majd lefelé fordítva – hogy a Pavlova alját ne fogja meg a ceruza – kibéleljük vele a tepsit. Egy kis tojáshabot teszünk mindegyik körbe – ez a Pavlova alapja. A maradék tojáshabot habzsákba töltjük, melynek végén 5 mm-es minta nélküli nyílás van.

3. Három kis kört nyomunk egymás tetejére, mindig egy kis peremet hagyva, a közepén egy kis lyukat képezve. 30 percig sütjük, amíg érintésre keménynek érezzük. A sütőben hagyjuk kihűlni, nyitott ajtó mellett.

4. Ha kihűlt, a hab alját olvasztott csokoládéba mártjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, hagyjuk megdermedni.

5. Összekeverjük a tejszínt, a félretett porcukrot és a narancshéjat, amíg sűrű krémet kapunk. Ha szükséges, kissé felverjük. Krémnyomó tölcsérbe tesszük, és a tojáshab közepére nyomjuk. Gyümölccsel díszítjük (pl.: eper, kiwi).

Pavlova néven találjuk meg a külföldi étlapokon azokat a tortákat, melyek alapja valamilyen sült hab, tölteléke pedig könnyű krém, és a tetejét gyümölcs teszi különlegessé. Új-Zélandon (Wellingtonban) kreálták Anna Pavlova, a moszkvai balett csillaga számára Új-Zéland-i és ausztráliai turnéja alkalmával.
Előre elkészíthetjük a töltelék nélkül, és légmentesen záródó dobozban tárolhatjuk egy hétig. A tálalás előtt nyomjuk bele a tölteléket, nehogy szétfolyjon.