TARTE TATIN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, nyújtófa, papírtörlő, serpenyő, sütő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: főzés, gyúrás, hűtés, karamellizálás, nyújtás, pihentetés, préselés, sütés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 db alma
6 dkg kristálycukor
9 dkg vaj
ízlés szerint citromlé
A tésztához:
12 és fél dkg szobahőmérsékletű vaj
5 dkg kristálycukor
1 db kissé felvert tojás
3 csepp vaníliaaroma
20 dkg liszt
1 csipet só

Elkészítés:

1. A tésztához vajat és a cukrot fakanállal keverőtálban alaposan összedolgozzuk. A tojást és a vaníliaaromát 2-3 adagban hozzáadjuk, minden alkalommal jól megkeverjük, majd a megsózott liszttel simára keverjük. A tésztából kézzel cipót formázunk, a kézfejünkkel kb. 1 cm vastagra lapítjuk, frissen tartó fóliába becsomagoljuk, 20 percre hideg helyre tesszük. Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, citromlébe mártjuk, hogy ne barnuljon meg.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A lehűlt tésztát kör alakban, kb. 3 cm vastagra kinyújtjuk, sütőpapírral kibélelt, nagy tányérra téve hideg helyre tesszük.

3. A cukrot és a vajat sütőben is használható, 20 cm átmérőjű serpenyőben összekeverjük. Folyamatosan keverve 10 percig közepes lángon melegítjük, míg a keverék hólyagosodni kezd.

4. Az almáról a citromlevet papírtörlővel felitatjuk, majd a gyümölcsöt a karamellizált cukorba tesszük, s megfőzzük. Ekkor ráhelyezzük a tésztát, és több helyen kicsit bevágjuk, hogy a gőz el tudjon távozni. A serpenyőt sütőlapra helyezzük, és a tésztát a sütőben 15-20 percig sütjük, míg kicsit megbarnul.

5. Kivesszük a sütőből, 2 percig pihentetjük. A serpenyőt erősen mozgassuk ide-oda, hogy az alma elváljék az aljától, és óvatosan engedjük lefolyni a levét. A süteményt megfelelő méretű tálalótálra borítjuk és forrón tálaljuk.

Így főzzük meg az almát:

Az almaszeleteket beletesszük a serpenyőben lévő forró zsiradékba tett cukorba, és körben szépen elrendezzük (1. kép).

Az almaszeleteket szorosan egymás mellé rakjuk, mert még zsugorodnak. Közepes hőfokon főzzük, közben rácsepegtetjük a szirupot, míg a lé elfő és sötétbarna lesz (2. kép).

Az almákat levesszük a tűzről. A kerek tésztalapot gyorsan ráborítjuk az almákra, és kanál nyelével jó erősen rányomkodjuk (3.kép).

A Hotel Tatin a 19. században nevezetes szálloda volt Sologne vidékén. A Tatin nővérek „véletlen” találmánya ez a fordított almatorta. Először a párizsi Maximban szolgálták fel, ahol mind a mai napig a ház különlegességének számít.
A serpenyő legyen elég nagy, hogy kényelmesen elférjenek benne az almák, és sütés közben meg lehessen csepegtetni a vajjal. Ügyeljünk arra, hogy a karamellizált cukor ne tapadjon a serpenyő aljára, ugyanis rendkívül nehéz eltávolítani onnan. Az almák sok levet eresztenek. A karamellnek erősen össze kell zsugorodnia, mielőtt a tésztával folytatnánk a műveletet.