ÉDENTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: botmixer, habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, sütőforma, szita, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, habverés, hámozás, kikeverés, kimagozás, lerakás, párolás, pihentetés, reszelés, gyalulás, szitálás, turmixolás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Olvasztott vajjal kikenünk egy nagyobb sütőformát (1,5 literes, 2 cm mély).
2. Az almatöltelékhez, nagy edényben, a vajat a cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat, a vaníliarudat, majd az almadarabokat, jól összekeverjük. Lefedjük, és kis lángon 5 percig pároljuk. A vaníliarudat és a szegfűszeget kidobjuk. A keveréket az előkészített sütőformában egyenletesen elterítjük. Félretesszük hűlni. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
3. A mandularéteghez a vajat, a cukrot, a citromhéjat és a vaníliaaromát egy tálban, kézi mixerrel, simára összedolgozzuk. A kissé felvert tojásokat apránként hozzáadjuk, minden adagot egyenként elkeverünk. Rászitáljuk a lisztet és a sót, óvatosan belekeverjük a darált, átszitált mandulát. Az almakeverékre terítjük, elsimítjuk, majd a mandulaszeleteket szépen rárakosgatjuk. A sütőben 30-35 percig sütjük.
4. A baracklekvárt a vízzel kis edénykében felforraljuk. A tészta tetejét megkenjük vele, 1 percig pihentetjük, majd megszórjuk átszitált porcukorral. Tejszínhabbal tálaljuk.