CSIRKE JOGHURTOS DIÓMÁRTÁSBAN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, serpenyő, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, forralás, főzés, hámozás, turmixolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A csirkedarabokat citrommal bedörzsöljük. Az olajat nagy serpenyőben felhevítjük,
a húsdarabokat beletesszük, és minden oldalukat hirtelen barnára pirítjuk.
2. Ráöntjük a bort, és felforraljuk. Hozzáöntjük a csirkehúslevest is, beledobjuk a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, majd 20 percig főzzük, hogy a csirkehús megpuhuljon.
3. Közben sima péppé turmixoljuk a diót a fokhagymával.
4. A kész csirkehúst előmelegített tányérokra tesszük, és melegen tartjuk. A serpenyőben maradt lébe keverjük a fokhagymás diót a joghurttal, majd kis lángon 5 percig melegítjük, hogy besűrűsödjön, de ügyelünk rá, hogy ne forrjon fel, mert akkor összefut. Sózzuk, borsozzuk.
5. A diómártást a csirkére öntjük, és forrón, rizzsel vagy pitával, a petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
CSIRKEALAPLÉ
1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.
2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.
3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.