BÁRÁNYSATAY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, csontozókés, fokhagymaprés, grillező, grillrács, hurkapálcika/saslikpálcika, kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, grillezés, hámozás, kicsontozás, kikeverés, pácolás, párolás, préselés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kicsontozott báránykaraj
1 evőkanál kukoricaolaj
½ teáskanál őrölt római kömény
1 dl hideg víz
1 teáskanál zöldcitromlé
1 evőkanál enyhén csípős currypaszta
1 teáskanál paradicsompüré
½ teáskanál darált, szárított cseresznyepaprika
másfél dl kókusztej
6 evőkanál darabolt földimogyoróvaj
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A húst éles késsel kockákra vágjuk.

2. Tálban összekeverjük a currykrémet a kókusztejjel, a zúzott fokhagymával, a cseresznyepaprikával és az őrölt római köménnyel (1. kép).

3. A húst beleforgatjuk a folyadékba (2. kép) és 30 percig állni hagyjuk.

4. Közben elkészítjük a mogyorómártást. Ehhez wokban, megforrósított olajon, kb. 5 perc alatt üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát.

5. Hozzáadjuk a darabos földimogyoróvajat, a paradicsompürét, a zöldcitromlevet és a vizet. Állandó keverés mellett összefőzzük.

6. A húst a pácból kivesszük (3. kép), a levet félretesszük.

7. A húskockákat hurkapálcikára húzzuk, megsózzuk és grillsütőben vagy faszénparázs fölött 8-10 percig sütjük.

8. A félretett páclevet is a wokba öntjük, felforraljuk és 5 percig főzzük. A báránynyársat a csípős mogyorómártással kínáljuk.

Sütés előtt a hurkapálcikát előzetesen hideg vízbe kell áztatni.