BÁRÁNY MANGÓVAL ÉS CHILIVEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: grillező, grillrács, kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, grillezés, hámozás, kikeverés, kimagozás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet báránybélszín
4 evőkanál mango-chutney
2 teáskanál chiliszósz
A díszítéshez:
igény szerint petrezselyemzöld
A fűszeres mangómártáshoz:
1 db érett mangó
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál almaecet
2 evőkanál nádcukor
A tálaláshoz:
igény szerint grillezett vegyes zöldség

Elkészítés:

1. A fűszeres mangómártáshoz a nagy, lapos mag mindkét oldalán hosszában felvágjuk (1. kép) a mangót, és kivesszük a magját. Meghámozzuk, a húsát egyenlő nagyságú darabokra vágjuk.

2. Egy kis serpenyőbe beletesszük az ecetet, cukrot, fahéjat és gyömbért, és folyamatosan keverve lassan felmelegítjük, míg a cukor elolvad (2. kép).

3. A mangót is belekeverjük (3. kép), és a grill szélén vagy a tűzhelyen 5 percig főzzük, míg a mangó megpuhul.

4. Olajozott rácson a báránybélszín mindkét oldalát 4 percig sütjük.

5. Kis tálban összekeverjük a mangóchutney-t a chiliszósszal, és bekenjük vele a szeleteket.

6. A hús mindkét oldalát még egypár percig grillezzük, amíg megsül, közben gyakran megfordítjuk és kenegetjük a mangós mázzal.

7. Grillezett zöldségekkel és fűszeres mangómártással körítve tálaljuk. A mártást hidegen is tálalhatjuk.

8. Párolt rizs vagy sült burgonya illik hozzá.

Ha a szabadtéri grillező parázstartályának aljára homokréteget teszünk, akkor az felszívja a rostély és a rács között lecsurgó olvadt zsírt.
A mártást hidegen is tálalhatjuk. Összekeverjük a hozzávalókat, és 5 percig pároljuk, aztán levesszük a tűzről, és hagyjuk lehűlni. Felhasználásig hűtőben tartjuk. A mangómártásos chilimázt a bárány más részéhez vagy sertésszeletekhez is használhatjuk.