ÉDES BÁRÁNYFILÉ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, csontozókés, fokhagymaprés, grillező, grillrács, kenőecset, kés, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, grillezés, hámozás, kicsontozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 szelet kicsontozott báránynyak
3 evőkanál almapüré
1 darabka friss, reszelt gyömbér
1 kisebb fej finomra vágott hagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
5 evőkanál almalé
1 evőkanál nádcukor
1 evőkanál ketchup
1 teáskanál gyenge mustár
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
igény szerint friss, ropogós kenyér
igény szerint kockára vágott, pirított kenyér
igény szerint friss salátalevél

Elkészítés:

1. Egy nagy dupla alufóliára tesszük a bárányt (a szeletek kb. 22 dkg-osak legyenek). Sózzuk, borsozzuk.

2. Egy kis serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és 2-3 percig pirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát, míg megpuhul, de nem barnul meg. Belekeverjük a kb. 2,5 centis reszelt gyömbért, és még 1 percig főzzük, néha megkeverjük.

3. Belekeverjük az almalevet, almapürét, cukrot, ketchupot, mustárt, és felforraljuk. Gyorsan forraljuk 10 percig, míg felére besűrűsödik. Néha megkeverjük, nehogy megégjen (1. kép), vagy a serpenyő falához tapadjon.

4. A mártás felét az alufólián lévő bárányra kenjük (2. kép), belecsomagoljuk, hogy a fólia teljesen zárjon. Forró faszénparázs fölött grillezzük 25 percig, a csomagot néha megfordítjuk.

5. Kinyitjuk az alufóliát, és a bárányt megkenjük a mártással (3. kép). További 15-20 percig grillezzük, amíg a hús átsül.

6. A bárányt vágódeszkára tesszük, levesszük róla a fóliát, és vastag szeletekre vágjuk. Tányérokra tesszük, és a maradék mártást rákanalazzuk. Zöldsalátával, pirított kenyérkockákkal és friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.

Ha a szabadtéri sütésnél egy marék cukrot szórunk a lángra, a parázs illatossá válik.
Ennek a fogásnak az elkészítéséhez báránykarajt vásároljunk, ne báránynyakat, melyből filét egyáltalán nem lehet készíteni, és nem grillezésre való húsrész.