ÉDES BÁRÁNYFILÉ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, csontozókés, fokhagymaprés, grillező, grillrács, kenőecset, kés, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, grillezés, hámozás, kicsontozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Egy nagy dupla alufóliára tesszük a bárányt (a szeletek kb. 22 dkg-osak legyenek). Sózzuk, borsozzuk.
2. Egy kis serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és 2-3 percig pirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát, míg megpuhul, de nem barnul meg. Belekeverjük a kb. 2,5 centis reszelt gyömbért, és még 1 percig főzzük, néha megkeverjük.
3. Belekeverjük az almalevet, almapürét, cukrot, ketchupot, mustárt, és felforraljuk. Gyorsan forraljuk 10 percig, míg felére besűrűsödik. Néha megkeverjük, nehogy megégjen (1. kép), vagy a serpenyő falához tapadjon.
4. A mártás felét az alufólián lévő bárányra kenjük (2. kép), belecsomagoljuk, hogy a fólia teljesen zárjon. Forró faszénparázs fölött grillezzük 25 percig, a csomagot néha megfordítjuk.
5. Kinyitjuk az alufóliát, és a bárányt megkenjük a mártással (3. kép). További 15-20 percig grillezzük, amíg a hús átsül.
6. A bárányt vágódeszkára tesszük, levesszük róla a fóliát, és vastag szeletekre vágjuk. Tányérokra tesszük, és a maradék mártást rákanalazzuk. Zöldsalátával, pirított kenyérkockákkal és friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.