SUMACOS BÁRÁNY FATTOUSH-SALÁTÁVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető drága
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, csontozókés, fakanál, fokhagymaprés, grillező, hűtőszekrény, keverőtál, műanyagfólia, salátacentrifuga, séfkés, szűrőlapát, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kicsontozás, kikeverés, kimagozás, pácolás, pihentetés, préselés, zúzás
Adag: 4 adag
Elkészítés:
1. A bárány előkészítéséhez keverjük össze az olajat, a sumacot és a fokhagymát egy tálban. Tegyük bele a bárányhúst, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk meg benne. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára vagy egy éjszakára.
2. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillsütőt közepes, magas hőfokúra.
3. A saláta készítéséhez keverjük össze a római salátát, a paradicsomot, a hosszában kettévágott uborkát, a retket, az újhagymát, a petrezselymet és a mentát egy közepes méretű salátástálban.
4. Vékonyan kenjük meg a pitát az olajjal és szórjuk meg a sumackal. Grillezzük ropogósra és aranybarnára, oldalanként körülbelül 1 perc alatt. Tördeljük apró darabokra.
5. Az öntet készítéséhez keverjük össze a citromlevet, a sumacot és a fokhagymát egy kis edényben. Fokozatosan keverjük hozzá az olajat és ízesítsük sóval, borssal.
6. Grillezzük a bárányhúst, amíg ízlés szerinti átsül, oldalanként 2-3 perc alatt. Helyezzük át egy tányérra, fedjük le, és tegyük félre meleg helyre pihenni 5 percet.
7. Szeleteljük fel a bárányt. Adjuk a bárányhúst, az öntetet és a pirított pitát a salátához, és forgassuk át az egészet. Azonnal tálaljuk.