SUMACOS BÁRÁNY FATTOUSH-SALÁTÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, csontozókés, fakanál, fokhagymaprés, grillező, hűtőszekrény, keverőtál, műanyagfólia, salátacentrifuga, séfkés, szűrőlapát, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kicsontozás, kikeverés, kimagozás, pácolás, pihentetés, préselés, zúzás

Adag: 4 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A bárányhoz:
1 evőkanál sumac
4 szelet kicsontozott báránykaraj
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
A kenéshez:
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
A salátához:
1 teáskanál sumac
4 szál szeletelt újhagyma
2 és fél dkg friss petrezselyemzöld
4 kisebb szeletelt retek
1 db hámozott, kimagozott uborka
2 db kockára vágott paradicsom
3 evőkanál friss menta
2 db zsenge, tépett római saláta
1 nagy pita
Az öntethez:
2 teáskanál sumac
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 gerezd zúzott fokhagyma
 dl extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A bárány előkészítéséhez keverjük össze az olajat, a sumacot és a fokhagymát egy tálban. Tegyük bele a bárányhúst, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk meg benne. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára vagy egy éjszakára.

2. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillsütőt közepes, magas hőfokúra.

3. A saláta készítéséhez keverjük össze a római salátát, a paradicsomot, a hosszában kettévágott uborkát, a retket, az újhagymát, a petrezselymet és a mentát egy közepes méretű salátástálban.

4. Vékonyan kenjük meg a pitát az olajjal és szórjuk meg a sumackal. Grillezzük ropogósra és aranybarnára, oldalanként körülbelül 1 perc alatt. Tördeljük apró darabokra.

5. Az öntet készítéséhez keverjük össze a citromlevet, a sumacot és a fokhagymát egy kis edényben. Fokozatosan keverjük hozzá az olajat és ízesítsük sóval, borssal.

6. Grillezzük a bárányhúst, amíg ízlés szerinti átsül, oldalanként 2-3 perc alatt. Helyezzük át egy tányérra, fedjük le, és tegyük félre meleg helyre pihenni 5 percet.

7. Szeleteljük fel a bárányt. Adjuk a bárányhúst, az öntetet és a pirított pitát a salátához, és forgassuk át az egészet. Azonnal tálaljuk.

A sumac a görög és a közel-keleti konyhában széles körben használt fűszer, színe sötétvörös vagy lilás, íze savanykás és erőteljes. Közel-keleti élelmiszereket árusító boltban szerezhetjük be.