CSIRKEKORMA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fémtál, hűtőszekrény, kés, lábas, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hűtés, pácolás, pihentetés, turmixolás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg darabolt csirkehús
3 dl tejszín
½ kávéskanál garam masala
A díszítéshez:
ízlés szerint friss korianderzöld
A kormakrémhez:
1 csipet cayenne-bors
1 darabka darabolt gyömbér
2 fej apróra vágott hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg hámozott mandula
6 evőkanál tyúkhúsleves
1 kávéskanál őrölt kardamomi
4 szem tört szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál koriander
6 evőkanál olaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
igény szerint rizs

Elkészítés:

1. A korma hozzávalóit, a tyúkhúslevessel a turmixgépben sima krémmé dolgozzuk össze (1. kép). A gyömbérdarabka, amit használunk kb. 2.5 cm-es legyen.

2. A csirkehúst egy tálban alaposan összeforgatjuk a krémmel (2. kép), lefedjük és hűvös helyen 180 percen át pácoljuk.

3. A húst átszedjük egy nagy lábosba és kis lángon 25 percig főzzük. Ha túlságosan kiszáradna, felengedjük egy kevés levessel.

4. Hozzáadjuk a tejszínt (3. kép) meg a garam masalát, és további 15 percig gyöngyözve forraljuk. Végül levesszük a lángról és 10 percig pihentetjük. A friss korianderlevelekkel díszített kormát rizságyon tálaljuk.

TYÚKHÚSALAPLÉ

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

GARAM MASALA

1 kávéskanál kardamon
2 evőkanál római kömény
2 evőkanál koriandermag
2 kávéskanál szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 evőkanál egész feketebors
1 db száraz piros chilipaprika

Mindezt mozsárban vagy fűszerdarálóban porrá őröljük. A fahéj rúd kb. 7-8 cm-es legyen.