ROZMARINGOS BÁRÁNYBORDA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 115 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: alufólia, citromnyomó, fokhagymaprés, grillező, grillrács, kés, keverőtál
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kikeverés, pácolás, préselés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 szelet bárányborda
8 ág rozmaring
1 gerezd zúzott fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
½ evőkanál citrombors
ízlés szerint só
A salátához:
4 db szeletelt paradicsom
4 db szeletelt zöldhagyma
A tálaláshoz:
igény szerint héjas, sült burgonya
Az öntethez:
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
igény szerint finomra vágott, friss rozmaring

Elkészítés:

1. A csont mentén éles késsel szétdaraboljuk a bordákat (1. kép).

2. Az olajat, a citromlevet, a fokhagymát, a citromborsot és a sót tálba tesszük, és villával felverjük, hogy jól összekeveredjen.

3. A tálba tesszük a rozmaringágakat, és beletesszük a bárányt. Legalább 60 percig hagyjuk pácolódni, a bárányt egyszer megfordítjuk.

4. Kivesszük a báránybordákat a pácból, és a kiálló csontra alufóliát tekerünk (2. kép), nehogy megégjen.

5. A rácsra tesszük a rozmaringágakat, és a bárányt a tetejükre (3. kép). 10-15 percig grillezzük, közben egyszer fordítjuk meg.

6. Amíg sül a hús, addig elkészítjük a salátát és az öntetet. A paradicsomszeleteket tányérra tesszük, és rászórjuk a ferdén felszeletelt zöldhagymát. Az öntet alapanyagait egy csavaros fedelű üvegbe tesszük, jól összerázzuk, és a salátára öntjük. A grillezett báránybordával és a héjában sült burgonyával tálaljuk.

Ha a szabadtéri sütésnél egy marék cukrot szórunk a lángra, a parázs illatossá válik.
Grillezéskor a szárított fűszert közvetlenül a parázsra is szórhatjuk, mert ettől finom aromát kap a sült.