GRILLEZETT BÁRÁNYBORDA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, grillrács, hűtőszekrény, kés, keverőtál
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kikeverés, pácolás, préselés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 szelet bárányborda
1 db leve citrom
1 dl étolaj
5 gerezd fokhagyma
néhány szem friss, tört fekete bors
néhány friss mentalevél

Elkészítés:

1. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk és összezúzzuk. A mentaleveleket megtisztítjuk és felaprítjuk.

2. A borsot és a citromlevet összekeverjük a növényi olajjal, s a báránybordát ezzel minden oldaláról bekenjük.

3. A húst lefedjük és legalább 1 napra a marinádban hagyjuk.

4. A húst kiszedjük a marinádból, és 8-10 percre a forró grillrostra fektetjük. Mentamártással tálaljuk.

A legjobb báránypecsenyét tavasszal élvezhetjük, mert a fiatal bárány húsa a legporhanyósabb.
A mentamártásos bárányborda távoli tájakat idéz. Az estét óhatatlanul valami görög légkör lengi körül. Ropogós lepénykenyér illata csapja meg az orrunkat. Ott vár lehűtve az uzo (ouzo), a jellegzetes görög ánizsos pálinka, bőven áll rendelkezésre retszina is, ez a különleges bor.

MENTAMÁRTÁS

1 csomó menta
0.5 dl főzőtejszín
1 dl zöldségleves
2 evőkanál sherryecet
1 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors

1. A fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A mentaleveleket letépjük a szárról, megmossuk, leszárítjuk, és finomra összevágjuk.

2. A hagymát forró olívaolajban üvegesre pároljuk. Belerakjuk a cukrot, és állandó keverés közben beleforgatjuk a menta felét.

3. Leöntjük sherryecettel és zöldséglevessel. Néhány percig főzzük, majd a lábast levesszük a tűzről.

4. Belekeverjük az édes tejszínt és a maradék mentát. Még egyszer ízesítjük és langyosan vagy hidegen tálaljuk.