KALIFORNIAI PAPRIKÁS, BURGONYÁS KUSZKUSZ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kimagozás, pirítás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 db durvára tört aszalt sárgabarack
10 szem fekete olívabogyó
40 dkg apróra vágott hámozottparadicsom-konzerv
2 evőkanál őrölt koriander
1 nagy kimagozott, vékonyra szeletelt zöld húsú kaliforniai paprika
1 nagy kimagozott, vékonyra szeletelt piros húsú kaliforniai paprika
1 nagy kimagozott, vékonyra szeletelt sárga húsú kaliforniai paprika
2 db héjas, összevágott bébipadlizsán
2 db szeletelt cukkini
2 db héjas, kockára vágott burgonya
2 evőkanál friss, finomra vágva kapor
2 evőkanál friss petrezselyemzöld
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 nagyobb fej finomra vágva fehér hagyma
½ teáskanál római kömény
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 teáskanál édes paprika
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
1 teáskanál chilipor
1 teáskanál garam masala
5 dl zöldségleves
A tálaláshoz:
igény szerint kuszkusz

Elkészítés:

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük. A hagymát, római köményt, fokhagymát

5 percig pirítjuk.

2. Hozzáadjuk az édes paprikát, paradicsomot a levével, cukrot, sót, chiliport, koriandert, garam masalát.

3. Felöntjük zöldséglevessel. Belekeverjük a háromféle kaliforniai paprikát, padlizsánt, a hosszában felszeletelt cukkinit, burgonyát. Letakarjuk. 25 percig gyöngyöztetjük.

4. Megszórjuk petrezselyemmel, kaporral, belekeverjük az olívabogyót, aszalt sárgabarackot.

A főtt zöldségeket kuszkuszágyra halmozzuk. Forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

GARAM MASALA

4 evőkanál koriandermag
3 evőkanál kardamonhüvely
3 rúd fahéj
2 evőkanál római kömény
1 evőkanál egész feketebors
1 teáskanál szegfűszeg
1 db frissen reszelt szerecsendió

1. Egy serpenyőbe tesszük a koriandermagot, a kardamom tokot, a rómaikömény magot, a szemes fekete borsot, a szegfűszeget és fahéjat, és közepes hőfokon keverve sütjük, míg illatozni kezd.

2. A kardamom tokokat kinyitjuk, csak a magokat tartjuk meg. A megpörkölt fűszereket robotgépbe vagy turmixgépbe tesszük egy egész frissen reszelt szerecsendióval, és porrá őröljük.

3. Vagy azonnal felhasználjuk, vagy légmentesen záródó üvegben tároljuk.

ZÖLDSÉGLEVES

1 csokor petrezselyemzöld
2 kisebb paradicsom
2 szál zellerszár
2 szál közepes méretű, félbevágott sárgarépa
25 dl hideg víz
1 teáskanál só
2 db babérlevél
6 szem egész bors
1-2 szem szegfűszeg
2 fej közepes méretű hagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.

2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.

3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 1 órán át gyöngyöztetjük.

4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.