ZÖLDSÉGES KUSZKUSZ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: elektromos vízforraló, kés, keverőtál, lábas, szűrő, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, forrázás, főzés, hámozás, kikeverés, pirítás, szűrés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A vöröshagymát vékonyra szeleteljük. Nagy edényben 2 evőkanálnyi olajat hevítünk. Beletesszük a hagymát, és közepes lángon pirítjuk 3 percig, vagy amíg a hagyma megpuhul. Hozzáadjuk a kurkumát, a chiliport és a gyömbért; még 1 percig kevergetjük.
2. Beletesszük a fahéjrudat, a sárgarépát, a fehérrépát és az alaplét, összekeverjük a fűszeres hagymával. Lefedjük, felforraljuk. Kis lángra tesszük, így főzzük 5 percig, vagy amíg a zöldségek kezdenek puhulni.
3. Beletesszük a tököt, a karfiolt meg a cukkinit, és 10 percig kis lángon főzzük. Belekeverjük a csicseriborsót, a sáfrányt, a koriandert és a petrezselymet; majd fedő nélkül, kis lángon még 5 percig főzzük. Kivesszük a fahéjrudat.
4. Az előfőzött kuszkuszt tálba tesszük, felöntjük a forró vízzel, és 2 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a maradék olajat és a vajat, villával elkeverjük. A kuszkuszt tányérokra osztjuk, a tetejére halmozzuk a zöldséget.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.
2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.