ÜRÜHÚSOS KUSZKUSZ ALGÉRIAI MÓDRA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 80 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, hűtőszekrény, kés, keverőtál, kukta, serpenyő, szita, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A bárányhúsgombóchoz:
20 dkg darált bárányhús
1 csipet őrölt kömény
1 csipet reszelt szerecsendió
1 maréknyi finomra vágva petrezselyemzöld
1 szál apróra vágott koriander
2 fej apróra vágott vöröshagyma
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
igény szerint olaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
A kuszkuszhoz:
50 dkg előfőzött kuszkusz
10 dkg vaj
1 pohár hideg víz
A kuszkuszzöldségekhez:
20 dkg csicseriborsó
2 evőkanál szódabikarbóna
1 kis fej csíkokra vágott kelkáposzta
4 kisebb szál apróra vágott fehérrépa
4 kisebb szál apróra vágott sárgarépa
4 kisebb apróra vágott, apró szemű cukkini
2 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
1 evőkanál olaj
Az ürühúshoz:
100 dkg kockára vágott ürülapocka
1 csipet ras el hanout
1 késhegynyi cayenne-bors
2 fej apróra vágott vöröshagyma
2 evőkanál olaj
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
2 teáskanál édes fűszerpaprika

Elkészítés:

1. A kuszkuszt nagy tálba töltjük, ráöntünk egy pohár hideg vizet, villával alaposan összekeverjük, 10 percig duzzadni hagyjuk. Az eljárást még egyszer megismételjük, állni hagyjuk.

2. Ha nincs kuszkuszfőzőedényünk, a darát fémszitába töltjük. Megfelelő nagyságú fazékban vizet forralunk, a szitát a kuszkusszal belelógatjuk, rátesszük a fedőt, 10 percig vízgőz fölött pároljuk. A vajat megolvasztjuk és a kuszkuszhoz keverjük.

3. A báránygombóchoz a húst tálba tesszük. A megtisztított fokhagymát, hagymát és a koriandert apróra vagdaljuk, a húshoz adjuk. Ezután beletesszük a petrezselymet és a fűszereket, a hozzávalókat jól összevegyítjük. Négy gombócot formálunk, és hideg helyre tesszük.

4. Az ürühúst felkockázzuk, serpenyőben, a felforrósított olajon megpirítjuk, majd kuktafazékba tesszük. A serpenyőben visszamaradt pecsenyelevet felöntjük kevés vízzel, és a megtisztított, apróra vágott fokhagymát meg hagymát megpároljuk benne. Levesszük a tűzről, belekeverjük a paprikaport, és a húshoz adjuk.

5. A fűszerekkel ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje, és lezárjuk a kuktát. A húst körülbelül 30 percig pároljuk, azután a fazekat lassan hagyjuk kihűlni, amíg elszökik belőle a nyomás. A húst kivesszük a léből, félretesszük. A levet felhasználjuk a zöldségekhez.

6. A kuszkuszzöldségekhez a csicseriborsót a szódabikarbónával langyos vízbe áztatjuk, egy éjszakán át állni hagyjuk, majd leszűrjük, és friss, enyhén sós vízben 30 percig főzzük, Lecsepegtetjük. A kelkáposztát megtisztítjuk, a torzsáját eltávolítjuk, a fejet négy részre, majd csíkokra vágjuk. A többi zöldséget is megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk. A káposztát, a sárgarépát és fehérrépát a hűs főzőlevébe tesszük, 10 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a cukkinit és a szárzellert, további 10 percig pároljuk.

7. Közben a hagymát meghámozzuk, félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük, serpenyőben, forró olajon üvegesre pároljuk. Felöntjük vízzel, beletesszük a csicseriborsót és felmelegítjük.

8. Végül felmelegítjük a húst a zöldségekkel. A gombócokat serpenyőben, a forró olajon barnára pirítjuk. Az egészet külön-külön tálakra rendezzük.

A bőséges változathoz még hozzátartozik a grillezett paprikás kolbász, a merguez, valamint egy sült csirkecomb is. A kuszkusznál döntő fontosságú a különböző hozzávalók időben összehangolt elkészítése, hogy mindet együtt lehessen tálalni.