SERTÉSCSÍKOK ZÖLDSÉGEKKEL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka, wok, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, habarás, hámozás, hevítés, keverve sütés, kimagozás, pirítás, reszelés, gyalulás, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A sertés szűzpecsenyét csíkokra vágjuk. Az olajat wokban megforrósítjuk. Beletesszük a húst és 2 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a frissen reszelt gyömbért. További 1 percig kevergetve pirítjuk.
2. Hozzáadjuk a csíkokra vágott sárgarépát, a cikkekre vágott hagymát, a lecsöpögtetett, feldarabolt vízigesztenyét, a kockára vágott piros húsú paprikát (1. kép) (2. kép). 2-3 percig kevergetve pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a szójababcsírát, további 1 percig sütjük. Mindent kiveszünk a wokból és melegen tartjuk.
4. A wokba öntjük a kínai rizsbort (3. kép), a húslevest és a cukrot. A kukoricalisztet a vízben csomómentesre keverjük A wokba öntjük. Addig főzzük, amíg a mártás kissé besűrűsödik.
5. Visszatesszük a húst és a zöldségeket is. 2 perc alatt összemelegítjük. A húst és a zöldségeket előmelegített tálra tesszük és azonnal fogyasztjuk.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.