KIRÁLYGARNÉLA FOKHAGYMÁS BABMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, konyhai robotgép, műanyagfólia, papírtörlő, séfkés, szűrőlapát, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, hevítés, keverve sütés, pácolás, párolás, pirítás, rák előkészítése, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 evőkanál babmártás
4 gerezd finomra aprított fokhagyma
12 dkg tördelt üvegtészta
100 dkg nyers, egész garnélarák
1 teáskanál bors
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
6 szál darabolt újhagyma
1 evőkanál osztrigaszósz
2 teáskanál hoisin-szósz
1 teáskanál friss, finomra aprított gyömbér
2 evőkanál rizsecet
2 evőkanál kukoricaliszt
2 db tojásfehérje
½ csokor friss korianderzöld
A sütéshez:
igény szerint olaj
A tálaláshoz:
ízlés szerint cikkekre vágott citrom

Elkészítés:

1. A garnélát egy nagy, nem fémből készült tálba tesszük. A tojásfehérjét és a kukoricalisztet 1 evőkanálnyi rizsecettel robotgépben simára keverjük, és a garnélára öntjük, 1-1 teáskanálnyi sóval és borssal ízesítjük, és az egészet összekeverjük. 10 percig pácoljuk, majd jól lecsepegtetjük.

2. Erős lángon felforrósítjuk a wokot, beleöntjük az olajat, és 190 °C-ra vagy addig hevítjük, amíg a beledobott kenyérkocka 10 másodperc alatt megpirul benne. Beletesszük a tésztát, és 10 másodpercig főzzük, vagy amíg megduzzad. Összegyűrt törlőpapíron lecsepegtetjük.

3. 0,6 dl olaj híján kimerjük a wokból a többi olajat, beletesszük a lecsepegtetett garnélát, és 2-3 percig pirítjuk, amíg a színe megváltozik. Törlőpapíron leitatjuk róla, és 1 evőkanál híján kimerjük a wokból a felesleges olajat.

4. Közepes lángon újra felhevítjük a wokot. Beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, és 30 másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a hoisinmártást, a babmártást, az osztrigaszószt, a maradék ecetet, és 1 perc alatt az egészet alaposan összekeverjük. Beledobjuk a garnélát a mártásba, és jól összeforgatjuk vele, majd hozzáadjuk az újhagymát, és 1-2 perc alatt megpuhítjuk. A garnélát a ropogós tésztára halmozzuk, korianderrel díszítjük, és néhány citromgerezddel körítve tálaljuk.