SERTÉSHÚS SZILVAMÁRTÁSSAL ÉS KÁPOSZTÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, lábas, reszelő, séfkés, szűrő, szűrőlapát, tűzhely, wok, zöldséghámozó
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, hevítés, keverve sütés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 dl szilvaszósz
50 dkg csíkokra vágott szűzpecsenye
60 dkg darabolt choy sum
1 és ¼ dl földimogyoró-olaj
1 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál kukoricaliszt
2 teáskanál friss, finomra reszelt gyömbér
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 nagyobb fej karikára vágott vöröshagyma
másfél evőkanál szójaszósz
2 evőkanál rizsbor
ízlés szerint só
ízlés szerint bors

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban kissé sós vizet forralunk, beledobjuk a káposztát, és 2-3 percig főzzük, amíg a szárak éppen csak ropogósra puhulnak. Jéghideg vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük.

2. Elkészítjük a mártást. A szilvamártást, a rizsbort, a szójaszószt és a szezámolajat egy nem fémből készült tálban összekeverjük. További felhasználásig félretesszük.

3. Erős lángon felforrósítjuk a wokot, beleöntünk 1 evőkanál földimogyoró-olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, és keverés közben, közepes lángon sütjük 3 percig, amíg megpuhulnak. Kivesszük a wokból.

4. A fűszeres kukoricalisztben megforgatjuk a húst, hogy mindenütt egyenletesen érje, a felesleget lerázzuk. Erős lángon újból felhevítjük a wokot, beleöntjük a maradék földimogyoró-olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Adagokban beletesszük a húst, és mindegyik adagot 3 percig pirítjuk, amíg mindkét oldalán aranyszínű lesz, majd kivesszük.

5. Kiöntjük a wokból az olajat, és visszatesszük bele a húst és a levét. Ráöntjük a szószt. Erős lángon pároljuk 2-3 percig, majd hozzáadjuk a káposztát és a hagymás keveréket. Még 2 percig főzzük, közben kevergetjük. Rizzsel körítve, azonnal tálaljuk.

Bár a szilvafa virága Kína nemzeti jelképe, és a szilva kínai változata Észak-Kínában őshonos, a nyugaton oly népszerű szilvamártás Hongkongból származik. A szilvamártás egy édes, csillogó szósz, amit leggyakrabban egy kínai szilvaféléből készítenek, amely kicsi és sötétpiros. Úgy készítik, hogy a szilvát összekeverik cukorral, sóval, vízzel, ecettel és keményítővel, de a különféle márkáknak eltérő színe és íze van, ezért legjobb, ha addig kísérletezünk, amíg megtaláljuk a kedvünkre valót. A szilvamártást főleg a pekingi kacsához és a palacsintához használják ízesítőként, de kiválóan illik keverve sült ételekhez, így a sertés- és a bárányhúshoz is. Ha kinyitottuk az üveget, tartsuk a hűtőben, ahol 3 hónapig is eláll.