MARHARAGU HOISINMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, mozsár, séfkés, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, hevítés, keverve sütés, kikeverés, lehabozás, zúzás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Nagyon forróra hevítjük a wokot, beleöntjük a földimogyoró-olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Négy adagban minden oldaláról megpirítjuk a húst (amely lehet más ragunak való marhahúsrészből is), adagonként 1-2 percig kevergetve sütjük, vagy amíg szép barna lesz. Kivesszük a wokból.
2. A gyömbért és a fokhagymát betesszük a wokba, és néhány másodpercig kevergetve sütjük. Felöntjük a levessel, a rizsborral, és a hoisinmártással, és beletesszük a kassziakérget, a mandarinhéjat, a csillagánizst, a szecsuáni borsot, a cukrot, a 3 cm vastag darabokra vágott daikont és a vizet, majd visszatesszük a húst is.
3. Felforraljuk, a leves felszínén összegyűlt habot lemerjük, majd takarékra téve 90 percig csendesen főni hagyjuk, időnként megkeverjük. Akkor kész, ha a hús megpuhult és a mártás kissé besűrűsödött. 5 perccel a főzés vége előtt beletesszük az újhagymát és a bambuszrügyet. Belekeverünk néhány csepp szezámolajat, és tetszés szerint újhagymával díszítjük. Rizzsel tálaljuk.
MARHAHÚSALAPLÉ
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.