KÍNAI SISTERGŐ MARHAHÚS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fokhagymaprés, hűtőszekrény, keverőtál, műanyagfólia, séfkés, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, hevítés, julienre vágás, keverve sütés, pácolás, pirítás, zúzás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg sovány bélszín
1 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál rizsbor
1 evőkanál friss, Julienre vágott gyömbér
1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
másfél evőkanál földimogyoró-olaj
másfél evőkanál pirított szezámmag
1 nagyobb fej cikkekre vágott vöröshagyma
4 szál darabolt újhagyma
1 db darabolt zöld húsú paprika
3 gerezd zúzott fokhagyma
A mártáshoz:
2 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál világos szójaszósz
2 evőkanál paradicsomlé
2 evőkanál rizsbor
2 evőkanál hoisin-szósz

Elkészítés:

1. A szójaszószt és a rizsbort 2 teáskanál földimogyoró-olajjal és 1 teáskanál frissen őrölt fekete borssál egy nagy, nem fémből készült tálban összekeverjük. Beletesszük a rostok irányára merőlegesen vékonyra szeletelt húst, összeforgatjuk, majd folpack fóliával letakarjuk, és a hűtőben legalább 60 perc hosszat pácoljuk.

2. A mártás elkészítéséhez az összes hozzávalót összekeverjük egy kis tálban.

3. Erős lángon felforrósítjuk a wokot, beleöntjük a maradék olajat és körbefuttatjuk, hogy az edény oldalát is érje. Állandóan kevergetve kisütjük a húst két részletben, adagonként 2-3 percig, amíg szépen megpirul. Kivesszük a wokból.

4. A hagymát és az újhagymát beletesszük a wokba, és keverés mellett 2-3 percig pirítjuk, amíg aranybarna lesz, majd hozzáadjuk a zöldpaprikát, és még 1 percig sütjük. A fokhagymát és a gyömbért is beletesszük, 30 másodpercig pirítjuk. Visszatesszük a húst a wokba, ráöntjük a frissen elkészített mártást, és keverés közben 2 percig főni hagyjuk, amíg a mártás leve kissé elpárolog, és a hús meg a zöldségek magukba szívják. Tálalótálba rakjuk, rászórjuk a szezámmagot és tálaljuk.