MARHAHÚS FEKETEBABMÁRTÁSBAN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 18 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, séfkés, serpenyő, tűzhely, vágódeszka, wok
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, hámozás, hevítés, keverve sütés, kikeverés, kimagozás, törés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál feketebabkonzerv
40 dkg bélszín

vagy

40 dkg marhafartő
1 fej közepes méretű hagyma
1 kisebb piros húsú paprika
1 kisebb zöld húsú paprika
2 teáskanál kukoricaliszt
1 és ¼ dl marhahúsleves
2 teáskanál szójaszósz
1 teáskanál kristálycukor
2 evőkanál olaj
1 teáskanál zúzott fokhagyma
¼ teáskanál őrölt feketebors

Elkészítés:

1. A feketebabot többször leöblítjük; lecsepegtetjük, és összetörjük. A hagymát cikkekre vágjuk. A paprikákat félbevágjuk, a magjukat kidobjuk, és kis darabokra szeljük. A kukoricalisztet feloldjuk a levesben, hozzáadjuk a szójaszószt és a cukrot.

2. A wokban felhevítünk 1 evőkanál olajat, óvatosan körbefuttatjuk, hogy bevonja. Hozzáadjuk a fokhagymát, a fekete borsot, a hagymát és a paprikát, és magas hőfokon 1 percig keverve sütjük; kivesszük a wokból.

3. A maradék olajat beleöntjük a wokba, óvatosan körbefuttatjuk, hogy bevonja az alját és az oldalát. Beletesszük a marhahúst, és magas hőfokon 2 percig keverve sütjük, míg megváltozik a színe. Hozzáadjuk a feketebabot, a kukoricalisztes keveréket és a zöldségeket. Addig keverjük, míg a mártás felforr, és besűrűsödik. Rizzsel tálaljuk.

A marhafartő nem alkalmas hús ehhez az ételhez, mert bármilyen vékonyra vágjuk is rágós, száraz lesz. Bélszínt használjunk, esetleg puha hátszínt.

MARHAHÚSALAPLÉ

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.