THAI ZÖLDSÉGTÁL ZÖLD CURRYVEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, keverőtál, séfkés, serpenyő, szűrő, tűzhely, vágódeszka, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, hevítés, keverve sütés, pirítás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg szeletelt gomba
2 és fél dl kókusztej
12 db negyedelt, sárga nyári tök
2 db vékonyra szeletelt cukkini
3 evőkanál finomra vágott koriander
1 evőkanál mogyoróolaj
2 teáskanál barna cukor
40 dkg jázminrizs
 dl zöldségalaplé
 dl thai zöld currykrém
1 fej vékonyra szeletelt hagyma
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 evőkanál halszósz

Elkészítés:

1. Forró, sós vízben, 10-15 perc alatt puhá­ra főzzük a jázminrizst. Leszűrjük, ala­posan lecsöpögtetjük.

2. Közben felhevít­jük a wokot. Ha már nagyon forró, megpirítjuk benne a fokhagymát és a hagymát az olajon. Belekeverjük a currypasztát. Körülbelül 30 másodpercig kevergetjük, amíg az illata fel nem száll.

3. Hozzáadjuk a cukkinit, a tököt, a gombát, a kókusztejet, a zöldségalaplevet, a barna cukrot és a halszószt. A tűz hőfokát mérsékeljük. Lefedjük a wokot, és az ételt addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Korianderrel díszítjük. A zöldségcurryt forrón, jázminrizzsel tálaljuk.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.