KÖRTÉS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 evőkanál körtelikőr
4 db közepes méretű körte
40 dkg rizottórizs

vagy

40 dkg rizs
15 dl zöldségleves
2 és fél dl száraz fehérbor
1 fej finomra vágott hagyma
9 dkg kockára vágott fontina sajt
2 evőkanál vaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk.

2. A hagymát a vajon megpároljuk, beleszórjuk a rizst, és még 2 percig együtt pirítjuk.

3. Ráöntjük a bort, s amíg a leve elpárolog, együtt főzzük. Egy merőkanál zöldséglevest és a darabolt körtéket a rizshez adjuk.

4. Állandóan kevergetve, bögrénként ráöntjük a zöldséglevest, 15-18 perc alatt puhára főzzük a gyümölcsöt s a rizst. Sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt hozzáadjuk a Fontina sajtot és a likőrt. Forrón kínáljuk.

Igazi rizottót nem lehet a rizsköreteknél megszokott, hosszú szemű fajtákból főzni, csak a rövid és kerek szemű rizottórizs jó hozzá, amelyet folytonos kevergetés mellett főznek, hogy még jobban kiadja a keményítőtartalmát. Ennek köszönhető a valódi rizottó krémes állaga.

ZÖLDSÉGLEVES

1 szál sárgarépa
1 kisebb paradicsom
1 szál póréhagyma
6 szál petrezselyemzöld
2 db zellerszár
0.5 teáskanál só
20 dl forró víz
1 fej hagyma
5 szem fekete bors
1 db babérlevél
1 szem szegfűszeg
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat felhevítjük egy edényben.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert, a paradicsomot és a petrezselymet. Letakarjuk. Alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.

3. Beletesszük a borsot, a szegfűszeget és a babérlevelet. Sózzuk, majd forró vízzel felöntjük.

4. Letakarjuk, 60 percen át főzzük. Leszűrjük finom szűrőn, s kivesszük a főtt zöldségeket.