ASZALT PARADICSOMOS PESTÓVAL TÖLTÖTT CSIGAKENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, reszelő, sütő, sütőpapír, tortaforma, turmixgép
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, göngyölés, hámozás, kelesztés, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés, töltés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A pestóhoz:
3 evőkanál olajban eltett aszalt paradicsom
2 gerezd reszelt fokhagyma
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
A tésztához:
másfél dl víz
1 kisebb tojás
másfél dkg friss élesztő
1 teáskanál só
30 dkg liszt
1 evőkanál olaj

vagy

1 evőkanál vaj
A töltelékhez:
1 csomag levegőn szárított, apróra vágott sonka
ízlés szerint reszelt sajt

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon készítsünk kelt tésztát, majd meleg helyen kelesszük meg.

2. Addig a pestóhoz pürésítsük az aszalt paradicsomot az olajjal és a fokhagymával együtt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

3. A kb. 25 x 40 cm-re kinyújtott tésztát kenjük meg a pestóval, szórjuk meg a sonkadarabokkal és a reszelt sajttal.

4. Tekerjük fel a tésztát a hosszabbik oldala mentén (mint egy bejglit). A töltött rudat hosszában vágjuk ketté. Sütőpapíron az egyiket tekerjük fel csigaformában, majd a másikat tekerjük a csiga köré.

5. Papírral együtt emeljük át egy 22 cm-es csatos tortaformába vagy egyéb hőálló formába. 180 fokra előmelegített sütőben süssük (kb. 25-30 perc). Melegen és hidegen is jó.

A tölteléke szabadon variálható. Akár csak zöldségekkel is el tudom képzelni, gombával vagy vegyes idényzöldségekkel (ilyenkor érdemes kicsit megpirítani a zöldségeket, nehogy sok levet eresszenek a tésztában). De egy egyszerű zöldfűszeres vajjal is remek lenne.

PARADICSOMOS KENYÉR

40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
10 dkg kukoricaliszt
60 dkg liszt
2 teáskanál római kömény
2 teáskanál szárított, morzsolt cseresznyepaprika
1 teáskanál só
2 evőkanál barna cukor
1 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál olvasztott vaj
4 evőkanál langyos víz
3 dkg friss élesztő
2 db friss fűszerpaprika
1 fej vöröshagyma
1 db tojás

1. Az élesztőt tálkába morzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és körülbelül 6 evőkanál langyos vizet vagy más, a receptben előírt folyadékot. Addig keverjük, míg homogén folyadékot nem kapunk.

2. A folyadékot meleg helyen körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Amikor buborékok keletkeznek benne és megemelkedik, felhasználásra kész. Mielőtt a tésztába kevernénk, keverjük át még egyszer. Az élesztőt tálkába morzsoljuk.

3. A paradicsomot a dobozban összenyomkodjuk, majd a levével együtt tálba öntjük és annyi vízzel öntjük fel, hogy 5 dl folyadékot kapjunk.

4. A kétféle lisztet tálba tesszük az olvasztott vajjal, a sóval, a cseresznyepaprikával, a római kömény felével és az élesztős folyadékkal együtt. Annyi paradicsomos folyadékot adunk hozzá, hogy gyúrható, lágy tésztát kapjunk. A tésztát összedolgozzuk (lásd lejjebb).

5. Körülbelül másfél órás kelesztés után a tésztát 2 percig gyúrjuk.

6. Megforrósított olajon megpároljuk a kockára vágott hagymát és fűszerpaprikát. Belegyúrjuk a kenyértésztába.

7. Kettéosztjuk és cipóvá formázzuk. Áttesszük egy kiolajozott sütőlemezre. Meleg helyen fél órát kelesztjük.

8. A tojást megsózzuk és felverjük. Megkenjük vele a cipókat és megszórjuk a maradék római köménnyel. Előmelegített, 200 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük.

Tészta összedolgozása:

1. A lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, az előírt vízmennyiséget és a többi hozzávalót. Fakanállal összekeverjük, egészen addig, amíg a liszt egyenletesen eloszlik a masszában.

2. A tál alján rücskös, ragadós tészta van. Ebből úgy lesz sütésre alkalmas tészta, ha szépen összedolgozzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, kezünket is meglisztezzük. (A gyúráshoz használt lisztmennyiség nincs megadva a receptben, körülbelül plusz 7 dekagrammot jelent.)

3. A tésztát tömör cipóvá formáljuk. Ezután bal csuklónkkal kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (8-10 perc). Ekkor néhányszor erőteljesen a gyúródeszkához csapkodjuk. E mozdulat hatására szabadul fel a lisztből a glutén. Hogy ez megtörtént-e, könnyen ellenőrizhetjük: a felszín alatt buborékoknak kell látszaniuk. A kész tészta sima és rugalmas, tapintásra „visszarúg”.

4. A kész tésztát tiszta tálba tesszük, ruhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. A legtöbb recept két kelesztési időt ír elő. Ezalatt a tészta térfogatának a kétszeresére kell nőnie. Hogy megkelt-e, tapintással ellenőrizzük. Ha nyomásra megmarad az ujjunk helye, sütésre kész. A megadott kelesztési idő mindig csak hozzávetőleges. Mivel az élesztő élő anyag, a folyamat függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a liszt és az élesztő minőségétől.