SAJTOS-SONKÁS KENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fakanál, kés, keverőtál, konyhai mérleg, reszelő, sütő, sütőforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 1 egész (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 dkg apróra vágott füstölt sonka
12 dkg érett, kemény sajt
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
4 teáskanál sütőpor
másfél dl tej
2 db elhabart tojás
7 dkg darabolt vaj
22 dkg liszt

Elkészítés:

1. Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy kisméretű, hosszúkás sütőformát.

2. A lisztet, a sót és a sütőport tálba tesszük.

3. A vajat kézzel beledolgozzuk a lisztes keverékbe, hogy morzsalékos tésztát kapjunk. Majd belekeverjük a sajtot és a sonkát (1. kép).

4. A tojást és a tejet (2. kép) jól összevegyítjük a száraz hozzávalókkal (3. kép).

5. A kész tésztát az előkészített formába töltjük.

6. Végül 180 °C-ra előmelegített sütőben 60 percig sütjük, amíg jól fel nem emelkedett.

7. A kész kenyeret egy kis ideig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük. Vastagra szeletelve tálaljuk.

Ez a kenyér nem tartható el sokáig, legjobb, ha az elkészítés napján fogyasztjuk.
A kemény sajt helyett más, lágyabb is használható.