SÜLT PADLIZSÁN TÉSZTÁVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: karalábévájó, lábas, reszelő, séfkés, sütő, sütőtál, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, töltés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. Egy lábosban enyhén sózott vizet forralunk. Beletesszük a tésztát, 1 evőkanál olívaolajat, és addig főzzük, amíg éppen csak megpuhul, de még harapni lehet (al dente). Leszűrjük, és melegen tartjuk.
2. A padlizsánt hosszában félbevágjuk, a belső részét körülmetsszük, óvatosan, nehogy kilyukasszuk a héját. Kanállal kivájjuk a húsát (1. kép). A héját belül megkenjük olajjal. A padlizsán húsát feldaraboljuk, majd félretesszük.
3. Egy serpenyőben a megmaradt olajon üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, azt is pároljuk 1 percet, majd a feldarabolt padlizsánt is a serpenyőbe tesszük (2. kép), és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és az oregánót, ízlés szerint fűszerezzük A keveréket felforraljuk, és lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Elvesszük a tűzhelyről, és belevegyítjük a tésztát.
4. Egy sütőlemezt megkenünk olajjal, és egy sorban elhelyezzük rajta a padlizsánhéjakat. A paradicsomos tészta felét a padlizsánokba töltjük (3. kép), megszórjuk a mozzarellával, majd a megtöltött padlizsánokra ráhalmozzuk a paradicsomos tésztakeverék másik felét. A tetejét megszórjuk parmezán és zsemlemorzsa keverékével.
5. 200 °C-ra melegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sül. Zöldsalátával tálaljuk.