TÖLTÖTT KALIFORNIAI PAPRIKA SPANYOL MÓDRA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, keverőtál, séfkés, szűrőlapát, tepsi, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, fonnyasztás, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, pirítás, sütés, töltés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat).
2. Levágjuk 6 paprika tetejét, eltávolítjuk a magokat. A maradék két kaliforniai paprikát felkockázzuk.
3. A hagymát, a póréhagymát és a fokhagymát aranyszínűre pirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a paradicsomot, majd 10 percig főzzük.
4. A rizst és a sáfrányt is belekeverjük, azután felöntjük a forró alaplével. Sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Felforraljuk és 20 percig főzzük.
5. Belekeverjük a mandulát, a mazsolát, a cukkinit, a köményt és a paprikát.
6. A paradicsomszószhoz megfonnyasztjuk a póréhagymát az olajon. Hozzáadjuk a paradicsomot, a vörösbort és a mézet. Sózzuk, borsozzuk. Mintegy 15 percig főzzük. Félretesszük.
7. A rizses keveréket a paprikákba kanalazzuk, a tetejükön kissé megpúpozzuk. A paprikákat egymástól kis távolságban a tepsi aljára állítjuk. A paradicsomszószt a tetejükre kanalazzuk. 30-35 percig sütjük, amíg a paprikák meg nem puhulnak. Forrón tálaljuk.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Felmelegítjük az olajat egy nagy fazékban. Hozzáadjuk a szegfűszeggel megszúrt hagymát, a sárgarépát, a zellert, a paradicsomot, a petrezselymet, a borsot, a babérlevelet és a sót. 5 percig pároljuk.
2. Felöntjük vízzel, a fazekat félig lefedjük. 1 órán át főzzük a levest.
3. Fémszitán leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.