ZÖLDSÉGES SÜLT TÉSZTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, borsdaráló, keverőtál, reszelő, séfkés, sütő, sütőtál, zöldséghámozó
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, kimagozás, lerakás, reszelés, gyalulás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg penne
50 dkg szeletelt burgonya
25 dkg kimagozott, szeletelt fekete olívabogyó
150 dkg lédús, kemény paradicsom

vagy

80 dkg hámozottparadicsom-konzerv
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt

vagy

10 dkg frissen reszelt pecorino sajt
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
1 maréknyi friss bazsalikomlevél
1 nagyobb fej szeletelt hagyma
1 evőkanál friss, finomra vágva oregánó
7 és fél dkg friss zsemlemorzsa
4 evőkanál fenyőmag
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 4-es fokozat).

2. Egy mély sütőtálat 2 evőkanál olajjal kikenünk. Az aljára egy réteg paradicsomot rakunk, bazsalikomlevéllel meghintjük. Ezután következik egy réteg tészta, egy réteg burgonya, szeletelt olívabogyó, oregánó. A műveletet addig ismételjük, amíg a hozzávalók elfogynak. A rétegeket sózzuk, borsozzuk.

3. A sajtot, a frissen reszelt zsemlemorzsát, fenyőmagot összekeverjük. Az ételre szórjuk. A maradék 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk. Letakarjuk, és 60 perc alatt puhára sütjük. Forrón tálaljuk.

Ez az egészséges, vegetáriánus étel Dél-Olaszországban született, ahol igen népszerűek a zöldséges sült tészták. Ha friss paradicsommal készítjük, akkor lucullus paradicsomot használjunk és gondoskodjunk plusz paradicsomléről is. Ha a paradicsomlé a főzés során nagyon besűrűsödne, hígítsuk kevés olajjal vagy más folyadékkal. Akkor igazán jó, ha a tészta a paradicsomos lében puhul meg.