TENGER GYÜMÖLCSEI LEVES Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, lábas, szűrőlapát, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, forrázás, főzés, hámozás, rák előkészítése, sütés, szűrés, turmixolás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A rákokat alaposan megtisztítjuk. A fejeket és a páncélokat 2 evőkanál olajon, kevergetve megbarnítjuk, és a vízzel felengedjük (1. kép). 15 percig kis lángon főzzük, majd leszűrjük, a levét félretesszük.
2. A csípős paprikát, a vörös- és fokhagymát, a gyömbért, a kurkumát meg a koriandert turmixgépben pépesítjük. A maradék olajat megforrósítjuk, és a hagymakeveréket meg a rákpasztát beleforgatjuk. Az összetört fenyérfű szárat hozzáadva 3 percig kevergetve sütjük (2. kép).
3. A rák főzővizével felöntjük, és 10 percig kis lángon főzzük. A tejet, a kókuszreszeléket meg a cukrot hozzáadva megsózzuk, és fedő nélkül még 5 percig főzzük. Ekkor a rákhúsdarabokat is beletesszük. Két perc alatt pirosra főzzük, majd kiszedjük (3. kép), és félretesszük.
4. Egy másik edényben vizet forralunk, és a tésztát 2 percig főzzük, majd leszűrjük. Az uborkát 5 cm hosszú csíkokra vágjuk. A szójacsíra végeit lecsipkedjük (4. kép). A tésztát nagy tálba tesszük, az uborkacsíkokkal meg a szójacsírával megszórjuk, és a rákdarabokkal beborítjuk. A levest ráforrázzuk, és összevagdalt mentával megszórjuk.